Maulungputra komt bij Boeddha

Als je eenmaal in je eigen Zelf geworteld bent, heb je een centrum geschapen dat iets kan beloven.

Maulungputra, een zoeker naar de waarheid, kwam bij Boeddha. Boeddha vroeg aan hem: ‘Waar ben je naar op zoek?’
Maulungputra zei: ‘Ik ben op zoek naar mijn Zelf. Help mij!’
Boeddha vroeg hem om een belofte te doen, dat hij zou doen wat er ook gezegd werd.
Maulungputra begon te huilen en zei: ‘Hoe kan ik nou iets beloven?  “Ik” ben niet. “Ik” ben nog niet. Hoe kan ik een belofte doen? Ik weet niet wat ik morgen zal zijn. Ik heb geen Zelf dat een belofte kan doen, vraag dus niet iets onmogelijks van me.
Ik zal het wel proberen. Dat is wat ik hoogstens kan zeggen: ik zal het wel proberen. Maar ik kan niet zeggen dat ik zal doen wat u ook zult zeggen, want wie zal het gaan doen? Ik ben op zoek naar datgene wat iets kan beloven en dat een belofte kan nakomen. “Ik” ben nog niet.’

Boeddha zei: ‘Maulungputra, ik heb je die vraag gesteld om je dat te horen zeggen. Als je het beloofd had, zou ik je afgewezen hebben. Als je had gezegd; “Ik beloof dat ik het zal doen,” dan had ik geweten dat je niet echt een zoeker naar het Zelf bent, want een zoeker moet weten dat “hij” nog niet is. Wat heeft het anders voor zin om op zoek te gaan? Als je al bent, is dat niet nodig. Je bent niet! En als je dit kunt voelen, dan verdampt het ego.’

Ego is een verkeerd idee van iets wat er helemaal niet is. ‘Zelf’ betekent een centrum wat iets kan beloven. Dit centrum wordt geschapen door voortdurend bewust te zijn, constant bewust te zijn.
Wees je ervan bewust dat je iets doet, dat je zit, dat je nu gaat slapen, dat de slaap nu over je heen komt, dat je valt. Probeer elk moment bewust te zijn en dan begin je te voelen dat er een centrum in je geboren wordt, dingen zijn gaan kristalliseren, er een centrering is. Alles staat nu in relatie tot een centrum.
 
Osho, The Ultimate Alchemy – Discourses on the Atma Pooja Upanishad, Volume 2, pp. 13 – 14.
 
Afbeeldingen:
http://oshoinsight.com/wp-content/uploads/2016/01/ab79299eaa4187dcbda1e17a391ea13c.jpg
http://www.hippoquotes.com/img/awareness-quotes-osho/abceaeecc180c8efb844338ed3e4b654.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-KeDRouUaWC8/VCMCYVzaEqI/AAAAAAAAC0o/xhNR4jC9WfQ/s1600/1.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Het advies van een vader aan zijn zoon


Een engel uit München


Galileo voor de Inquisitie

 


De prins op het witte paard


Ook dit gaat voorbij