Iedereen is een boeddha

Iedereen is een boeddha, vanaf het allereerste begin… Dit is de basisboodschap van Zen – en de grootste boodschap die ooit aan de mens is gegeven.

Een oude parabel… Er was eens een land, dat alle landen van de wereld omvatte. En in dat land was er een stad, die alle steden van dat land omvatte; en in die stad was er een straat, waarin alle straten van de stad waren verzameld; en in die straat was er een huis, dat alle huizen van de straat beschutte; en in dat huis was er een kamer en in die kamer was er een man, en die man verpersoonlijkte alle mensen van alle landen … en die man lachte en lachte. 
Niemand had ooit eerder zo gelachen.


‘En in die straat was er een huis 
dat alle huizen van de straat beschutte.’
Met dank aan de Italiaanse kunstenaar Francesco Romoli.

Waarom lachte hij? Hij lachte omdat hij had begrepen dat hij alles is. Hij lachte omdat hij de domheid van het zoeken had begrepen. Zoeken was niet nodig; alles was vanaf het begin gegeven. Dit is een hardnekkige Zen-notitie: dat iedereen vanaf het begin een boeddha is, je hoeft alleen maar uit je dromen te komen en de werkelijkheid van je wezen te zien.

Lachende Boeddha bij Gokoku-ji Tempel, Tokio

Deze man lachte – deze man van de parabel. Dit is de heldere lach van verlichting die alle landen, steden, straten en wezens waarneemt als oorspronkelijke mind. 
Wanneer ‘velen’ verdwijnen en ‘één’ wordt gerealiseerd, heeft men gezien, is men thuisgekomen. En thuiskomen is het enige dat telt. 

En dan lacht men. Alle verlichte mensen hebben gelachen – gelachen om de hele absurditeit van dit alles, gelachen om de hele inspanning van zoveel levens voor iets dat al in hen zat, terwijl ze naar buiten keken en maar renden en renden, en jaagden, en zichzelf gek maakten.

Osho: The Sun Rises in the Evening – Talks on Zen, p. 233 – 234.

De spirituele zoektocht is even illusoir als elke andere zoektocht. Het zoeken zelf is illusoir omdat het één ding voor waar aanneemt: dat er iets ontbreekt. En er ontbreekt niets!
Als je eenmaal aanneemt dat er iets ontbreekt.. begin je het te zoeken; dan ga je verder zoeken in alle richtingen. En hoe meer je zoekt, hoe meer je het mist, want hoe meer je zoekt, hoe stoffiger de spiegel wordt. 
Hoe meer je gaat reizen om hem te zoeken, hoe verder en verder je gaat, hoe meer en meer gefrustreerd je raakt. Geleidelijk aan ga je  denken dat het te ver weg is… ‘Daarom bereik ik het niet.’

In werkelijkheid is precies het tegenovergestelde waar: je bereikt het niet omdat je het bent. Het is niet ver weg, het is zo dichtbij dat het zelfs niet juist is om het ‘dichtbij’ te noemen, want zelfs nabijheid is een soort afstand. 
Het is helemaal niet ver weg, het ademt in jou. 
Het is niet ‘daar’, het is hier. 
Het is niet ‘toen’, het is nu. 
Het is altijd bij je geweest.

Vanaf het allereerste begin is iedereen een Boeddha, iedereen is een spiegel die kan reflecteren. Dit is de basisboodschap van Zen – en de grootste boodschap die ooit aan de mens is gegeven.. en de grootste bevrijdende kracht die ooit op aarde is gebracht. 
Maar je zult op een totaal nieuwe manier moeten kijken. Alles wat nodig is, is niet zoeken, maar een nieuwe manier van kijken. De dagelijkse, het gewone, de gebruikelijke manier moet worden losgelaten. Daarom zeg ik dat de zon ‘s avonds opkomt. Hoe je het ook noemt, het doet er niet toe, want het is woordeloos, het is woordeloosheid, het is volkomen stilte. 
Het is onveranderlijk, onbeweeglijk; het is eeuwig, het is tijdloos.

Osho: The Sun Rises in the Evening, Talks on Zen, p. 6 – 7.

Probeer te vinden wie je oorspronkelijk was, voordat de maatschappij je corrumpeerde, besmette, voordat de maatschappij binnenkwam, jou plande.. en je wildheid vernietigde. In Zen noemen ze dat: het vinden van het oorspronkelijke gezicht dat je had voordat je geboren werd, en dat je zult hebben als je weer zult sterven; het oorspronkelijke gezicht, onaangetast door de maatschappij.
Dat is je natuur, je ziel, je wezen.

Osho: Yoga, the Alpha and the Omega – Talks on the Yoga Sutras of Patanjali, Vol. 10, p. 25.

Afbeeldingen:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/84/46/33/8446337fdd2d23e65bac2ca29198816b.jpg
https://c1.staticflickr.com/7/6172/6180248127_21c05c3133_b.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/33/c8/a9/33c8a9ad9ad966b9ae894d262f6a9746.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen


Amrapali verleidt de monnik

 


Zusia en de gekooide vogels

 


Rabia’s hemel en hel

 


Bereid zich te onthoofden

 


Eén is meer dan genoeg