Rabia’s hemel en hel

Een pseudo-religie buit mensen uit door angst voor het hellevuur en hebzucht naar de hemel in hen te creëren; een echte meester geeft je een voorproefje van onbevreesdheid, maakt je vrij van beide.

Het gebeurde eens… Een mystieke vrouw, Rābiʻa, werd op een dag in Bagdad gezien. De mensen dachten dat ze gek was. Ze was een echte meester: van echte meesters wordt altijd gedacht dat ze gek zijn, omdat ze een taal spreken die de mensen niet begrijpen. 
Ze spreken de taal van onbevreesdheid, vrijheid, waarheid. Ze praten niet over angst en hebzucht en waar men het op straat over heeft.

De mensen zagen Rābiʻa lopen en vroegen: ‘Waar ga je heen? En ze zorgde voor een opstootje. Er verzamelde zich een menigte, omdat ze in de ene hand een brandende fakkel hield en in de andere hand droeg ze een aarden pot vol met water. En ze was zo hard aan het rennen dat de mensen dachten dat er iets ernstigs aan de hand was.
Ze vroegen: ‘Waar ga je heen, Rābiʻa? Wat is er gebeurd?’ 
Ze zei: ‘Als ik de hel niet verdrink met mijn water en de hemel verbrand  met mijn vuur, zal deze wereld onreligieus blijven.’


Rābiʻa al-ʻAdawiyya al-Qaysiyya, of kortweg Rābiʿah al-Baṣrī,
was een vrouwelijke moslimheilige, geboren in Basra, 714 of 717 – 801.

In de naam van religie zijn mensen door de eeuwen heen uitgebuit; en dit waren de handelsgeheimen: creëer angst en creëer hebzucht – dat zijn de twee handelsgeheimen. 
Als iemand angst in je probeert te creëren of hebzucht in je probeert te creëren, maak je dan weg uit die plaats. Die plaats heeft niets te maken met religie, want ware religie moet je bevrijden van alle hebzucht en alle angst. Dit zijn de symptomen van een pathologische toestand. 
De man die angst of hebzucht creëert – dat zijn twee kanten van dezelfde medaille – zal je bang maken voor de hel, het hellevuur, en hij zal je hebzuchtig maken naar de hemel…

Idris ibn Yard ibn Mahla’il’ (Arabisch: إدريس ).
De profeet in de hemel en de hel.

Een echte meester maakt je nooit bang; in feite maakt hij je onbevreesd. Hij zegt dat er geen hel is, hij zegt dat er geen hemel is; dat zijn allemaal psychologische toestanden. De hel is niets anders dan een projectie van innerlijke kwelling, en de hemel, ook, een projectie van innerlijke extase. 


De Tuin der Lusten.
Jheronimus Bosch, Museo del Prado, Madrid.

Het zijn innerlijke toestanden. 
En je kunt alleen vrij zijn als je vrij bent van beide.

Osho: The Sun Rises in the Evening – Talks on Zen, p. 118-120

Afbeeldingen:
http://4.bp.blogspot.com/-1MZkU6Dvixw/UmkPNqnuxaI/AAAAAAAAAzk/RV9JteYVYk8/w1200-h630-p-nu/rabia_al-adawiyya_al-qaysiyya.jpg
http://factsanddetails.com/media/2/20120509-Idris_the_prophet%20in%20heaven%20and%20hell.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/The_Garden_of_Earthly_Delights_by_Bosch_High_Resolution.jpg/1280px-The_Garden_of_Earthly_Delights_by_Bosch_High_Resolution.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen


Bereid zich te onthoofden

 


Eén is meer dan genoeg

 


Een blijmoedige schenker

 


Bergen verzetten

 


Wat is het leven?