Gelukkig zonder inspanning

Ik heb eens gehoord over een oude man. Hij was een van de ongelukkigste mensen ter wereld. Het hele dorp was er moe van, want hij was altijd chagrijnig… en maar klagen en altijd in een slecht humeur, altijd zuur. En hoe ouder hij werd, hoe zuurder hij werd, hoe giftiger zijn woorden.
Mensen gingen hem uit de weg omdat hij zo ongelukkig was dat het besmettelijk werd. Niet ongelukkig zijn met hem zou een belediging voor hem betekenen. Hij maakte dat anderen ook ongelukkig werden.

Maar op een dag, zijn tachtigste verjaardag -plotseling kon het hele dorp het niet geloven- verspreidde zich als een lopend vuurtje een gerucht: ‘De oude man is gelukkig vandaag, zit niet te klagen, zelfs te lachen, en zijn hele gezicht is veranderd.’
Het hele dorp kwam bijeen en ze vroegen: ‘Wat is het geheim? Wat is er met je gebeurd?’
De oude man zei: ‘Niets. Ik heb tachtig jaar lang geprobeerd om gelukkig te zijn en dat is me niet gelukt. Ik heb hard geprobeerd om gelukkig te zijn en ik kon niet gelukkig zijn, dus zei ik dat het nu wel genoeg is geweest – tachtig jaar verspild – nu zal ik het zonder geluk doen. Daarom ben ik gelukkig.’

Ja, alles wat mooi is, alles wat waar en goed is, gebeurt door genade; het gebeurt nooit door inspanning… Hoe meer je probeert, hoe meer frustratie het oplevert… 
Accepteer het ongelukkig zijn, en plotseling ben je gelukkig – want de inspanning is er niet meer – en genade is altijd beschikbaar.

Osho: The True Sage – Talks on Hassidism, blz. 61 – 63.

De mens wil geluk, daarom is hij ellendig… Als je uit de ellende wilt komen, zul je uit je verlangen naar geluk moeten komen…
Zodra je naar geluk verlangt, heb je het heden verlaten, ben je weggegaan van het existentiële, ben je al verhuisd naar de toekomst – die nergens is, die nog niet gekomen is.
Je hebt je verplaatst in een droom. Welnu, dromen komen nooit uit. Je verlangen naar geluk is een droom. De droom is onwerkelijk. Niemand is ooit in staat geweest om de werkelijkheid te bereiken door de onwerkelijkheid. 
Je hebt een verkeerde trein genomen…

Dus het eerste is niet te dromen, niet te projecteren. Het eerste wat je moet doen, is hier-nu zijn. Wat het ook is, wees gewoon hier-nu – en er wacht je een geweldige openbaring. De openbaring is dat niemand ongelukkig kan zijn in het hier-nu.

Osho: The Discipline of Transcendence – Discourses on the Forty-two Sutras of Buddha, Vol. 3, pp. 246-247.

Afbeelding:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/fe/61/db/fe61dba545c0b8b87a722cad8408d37d.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 

Vorige verhalen


De drie dwazen

 


Vijf idioten en een boot

 


Waar moet ik je zoeken?

 


Bodhidharma naar China

 


De Nobelprijs voor de No Mind?