Een bed voor de gasten

Als je het leven wilt hebben, ga er dan niet als een chirurg mee om.
 
Er is een heel mooi verhaal in de Griekse mythologie. Het verhaal gaat over een man die Prokrustes heette. Hij was vast de grootste logicus die ooit geboren is. Het Griekse denken is logisch en dit verhaal laat zien wat het Griekse denken allemaal betekent.
Prokrustes was een heel vrijgevig mens, maar logisch, een heel rijk man, maar logisch. Hoe kan een man van logica heel vrijgevig zijn? Zijn logica zal zijn vrijgevigheid ook vergiftigen.
 
Hij was rijk, er kwamen altijd veel gasten op bezoek, maar nooit kwam er een van de gasten terug uit zijn paleis. Wat is er met die gasten gebeurd?
Prokrustes had een bed van goud gemaakt, overal ingelegd met kostbare diamanten. Nergens ter wereld bestond er een kostbaarder bed. En dat was het bed wat door de gasten werd gebruikt. Prokrustes kwam altijd kijken altijd als er een gast op het bed ging liggen.
 
Als de gast iets korter dan het bed was, liet hij vier sterke mannen de gast van beide kanten uitrekken zodat hij net zo lang als het bed was, niet korter. Natuurlijk overleefde die gast dat niet…
Als de gast langer dan het bed was, dat gebeurde ook wel eens, dan hakte hij het hoofd of de voeten van de gast af.

Omdat het bed zo kostbaar was, moest de gast in het bed passen, het bed moest niet bij de gast passen.
Dat is waar het allemaal om gaat bij de logica: het leven moet afgestemd worden op de logica, de logica niet op het leven. Logica staat op zichzelf, het leven moet zich daaraan aanpassen. De logica is er niet voor het leven, het leven is er voor de logica.
 
Er kwam nooit een gast levend uit het huis. Een gast kan nooit levend uit het huis van de logica komen – dat is de betekenis van dit verhaal.
Een logisch patroon komt voort uit het denken en je wil het leven daarin passen. Als je het gevoel hebt dat het leven iets korter is, rek je het uit. Als je het gevoel hebt dat het leven iets langer is, snij je het bij, maar het moet passen in het logische patroon waar je mind van gedroomd heeft.
 
Als je in het leven gaat zal je nooit ergens logica zien groeien, dat is gewoon een nachtmerrie in de mind van de mens. Bomen leven heel onlogisch, vogels leven heel onlogisch, rivieren stromen heel onlogisch – ze volgen Lao Tzu.
In feite verloopt het hele bestaan zonder enige logica. Het is misschien poëzie, maar geen syllogisme – daarom is het zo mooi. Logisch syllogisme is iets doods.
Als je in het leven gaat kun je daar alle gedichten in zien die ooit door een dichter zijn geschreven. Je kunt Kalidas daar vinden… je kunt Shakespeare en Milton vinden, je kunt Shelley en Byron vinden.
Als je in het leven gaat kun je daar alle gedichten in zien die ergens levend zijn geschreven, ergens zijn gegroeid, ergens hebben gebloeid, maar je kunt er geen logische verhandeling vinden, je kunt nergens Aristoteles vinden …
 
Als je het leven wilt hebben – levend, stralend, lichtgevend- snij het dan niet af, ontleed het dan niet, ga er niet als een chirurg mee om… dat is wat het betekent dat er geen enkele gast levend uit het paleis van Prokrustes is gekomen.
 
Osho, Tao, The Three Treasures – Talks on fragments from Tao Te Ching by Lao Tzu, Volume 2, pp. 68 – 71.
 
Afbeelding:
http://propelperform.com/wp-content/uploads/2015/02/procrustes.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Alexander gaat met lege handen heen


Salomon en de koningin van Ethiopië


De mens is alleen maar een brug


Míjn Boeddha!


De zoon van de edelman