De playboy en de Rohrschach test

Een hitsige playboy reageert op een Rorschach test.

Harvey Pincus, de hitsige playboy van het Park der Verwachtingen, zich niet bewust van menselijke beperkingen, gaf gas toen hij af had moeten remmen. Tot zijn verbazing en ontzetting werd hij drie dagen later in het Bellevue ziekenhuis wakker, waar hij op een streng dieet werd gezet van rauwe eieren en oesters met tarwekiemen, gegarneerd met ginseng en soja sprouts.
Een week later keerden zijn fysieke verlangens terug en nadat hij was afgepoeierd door verpleegsters van Bellevue van verschillende soorten, maten, leeftijden en nationaliteiten, eiste hij dat hij onmiddellijk zou worden vrijgelaten, zodat hij zijn ‘al fresco’ rondsluipen in de omgeving van het Park der Verwachtingen zou kunnen hervatten.

Pincus werd al snel geconfronteerd met Dr. Siegel, de psychiater van het ziekenhuis. ‘Voordat we u vrijlaten, moet u een Rohrschach test doen,’ legde de arts uit.
‘Wat is dat?’ vroeg Pincus achterdochtig.
‘Een soort persoonlijkheidsmeter. Ik laat u een aantal inktvlekken zien en u vertelt me wat elke inktvlek bij u oproept. Begin dus maar met de test.’
Dr Siegel overhandigde hem de eerste vlek. ‘Wat roept dit bij je op?’
‘Niet zo moeilijk,’ antwoordde Pincus meteen, zijn ogen stralend van plezier. ‘Het zijn de heupen van een meisje.’
‘En dit?’ vroeg de psychiater terwijl hij hem een andere inktvlek gaf.
‘Een vrouwenborst. Ook heel mooi.’
‘Hmm – en deze?’
‘Wauw, dokter, wat een mooie benen!’

Siegel had al een duidelijke conclusie getrokken over de neigingen van zijn patiënt, maar hij ging, om er zeker van te zijn, verder met nog een paar inktvlekken. Toen Pincus bleef reageren alsof alle ‘plaatjes’ seksuele symbolen waren, tot aan de laatste vlek, leunde de dokter achterover in zijn stoel en stelde zijn diagnose.
‘Beste kerel,’ begon hij, enigszins streng, ‘voor het geval niemand het je ooit verteld heeft, je hebt een abnormale fixatie op seks.’
‘Wat betekent dat, als ik vragen mag?’
‘Het betekent, meneer,’ legde Siegel botweg uit, ‘dat u een smerige mind heeft.’
‘Hoor nou eens wie dat zegt!’ schreeuwde Pincus verontwaardigd.  ‘U laat me al die vieze plaatjes zien en ik heb een smerige mind!’

Wat je in de wereld ziet, is er niet echt; het is jouw projectie. Hoe de wereld is zul je alleen kunnen zien wanneer je mind geleerd heeft stil te zijn, te kijken, te reflecteren. Dan zul je weten wat er is. 
Wat je weet is op dit moment niets anders dan je eigen mind die geprojecteerd wordt op het scherm van de wereld. Alles functioneert als een scherm voor jou en jij blijft je ideeën projecteren; vandaar dat Boeddha er de nadruk op legde om de mind volkomen stil te maken.
Wanneer de mind stil is, stopt de projector, wordt het scherm leeg, en dan zie je voor het eerst de glorie van het bestaan. Dan word je je voor het eerst bewust van de pracht en de gelukzaligheid en de vrede die alles omringt. 
Je wordt je bewust van goddelijkheid die overal overvloeit. Alles wordt dan gekend in zijn authentieke werkelijkheid, zonder vervorming door jou.

Osho: The Dhammapada – The Way of the Buddha, Series 10, p.106-107.

Afbeelding: Wikimedia Commons/ Rorschach blot 09

Uit de serie 1001 verhalen van Shanti.

Vorige verhalen

Jezus en Gepetto van Pinokkio

 

De laatsten zullen de eersten zijn

 

Als je gaat douchen, gewoon douchen

 

De kleren van Lelijkheid en Schoonheid