De mysterieuze bedelnap

Blijf er maar wat in gooien, blijf er maar werelden in gooien en ze vervluchtigen en verdwijnen.

Er is een heel beroemd soefi verhaal. Een bedelaar kwam een keizer tegen. Gewoon bij toeval kwam de keizer zijn paleis uit voor zijn ochtendwandeling. En de bedelaar stond daar, dus de keizer vraagt: ‘Wat wil je?’
De bedelaar lachte. Hij zei: ‘U vraagt of u mijn verlangens kunt vervullen! “Wat wil je?” zegt u!’
De koning voelde zich beledigd, uitgedaagd. Hij zei: ‘Ja, ik kan je verlangens vervullen. Wat zijn je verlangens? Vertel het maar.’
En de man zei: ‘Denk nog eens goed na voordat u iets belooft.’
De bedelaar was geen gewone bedelaar, de bedelaar was de meester van de keizer uit een vorig leven. En de meester had beloofd: ‘In je volgende leven kom ik opnieuw proberen om je wakker te maken. In dit leven heb je het gemist, maar ik kom terug.’
Maar de koning was het helemaal vergeten – wie herinnert zich zijn vorige levens? Dus hij bleef aandringen: ‘Zeg het maar en ik zal het vervullen. Zeg het maar. Ik ben zo’n grote keizer, wat kun je verlangen wat ik je niet kan geven?’
En de bedelaar zei: ‘Het is iets heel simpels wat ik verlang. Ziet u deze bedelnap? Kun u hem ergens mee vullen? Maakt niet uit wat. Ik vraag niet om diamanten en ik vraag niet om goud – maakt niet uit! Kunt u hem vullen?’
En de keizer zei: ‘Ja! Je lijkt wel gek! Hoezo, niet kunnen vullen?’
Hij riep een van zijn viziers en zei tegen hem: ‘Vul jij deze man zijn bedelnap met geld.’


En de vizier begon. Het was maar een kleine bedelnap, maar de koning kreeg het al gauw benauwd. Ze goten er geld in maar het verdween zo gauw je het erin goot. En de bedelnap bleef leeg… en bleef leeg… en bleef leeg.
Het hele paleis kwam kijken. Zo zoetjes aan ging het gerucht rond in de hoofdstad. Van alle kanten kwamen mensen toestromen. Er ontstond een grote menigte en de eer van de keizer stond op het spel. Maar hij was een man van zijn woord.
Hij zei tegen zijn viziers: ‘Ook al gaat het hele rijk verloren, ik ben bereid om het te verliezen, maar deze bedelaar gaat me niet verslaan. De bedelnap heeft iets magisch maar ik zal hem moeten bewijzen dat ik ook wel iets heb om hem te vullen.’
Zijn schatkamers begonnen leeg te raken. En mensen liepen af en aan uit het paleis om te proberen die bedelnap te vullen. Maar die bedelnap lijkt wel bodemloos, alles verdwijnt onmiddellijk daarin. Je kunt het niet meer zien, als het eenmaal weg is, is het voorgoed verdwenen. Het vervluchtigt gewoon, of wat?
Toen diamanten en parels en smaragden… en ze begonnen te verdwijnen. Al gauw zei de vizier tegen de koning: ‘Dit kan helemaal niet. U zult uw verlies moeten toegeven. Dit lijkt ook geen gewone bedelaar, dat kan gewoon niet. Er zit een of andere boodschap in. Geeft u zich nu maar over aan deze man!’
Het was avond en heel de hoofdstad was daar bijeengekomen, mensen stonden daar in volslagen stilte.
Iedereen was zo opgewonden: ‘Wat gaat er nu gebeuren?’

Uiteindelijk viel de koning voor de voeten van de bedelaar neer en zei: ‘Vergeef me, heer. Het was verkeerd van me om te doen alsof ik iets heb. Ik heb niets om uw bedelnap mee te vullen.
Eén ding maar: wat is het geheim van uw bedelnap? Zeg me maar één ding. Ik ben overwonnen, u heeft gezegevierd, maar voordat u weggaat, gewoon om mijn nieuwsgierigheid te vervullen: hoe is die bedelnap gemaakt, waarvan?
En de bedelaar begon te lachen en zei: ‘Herinnert u zich dan helemaal niets? Bent u mij helemaal vergeten? Kijk in mijn ogen! Ik ben uw oude meester. En dit is wat ik u in uw vorige leven ook heb geleerd, maar u heeft niet geluisterd.
De bedelnap heeft niets magisch! Het is gewoon gemaakt van het hart van de mens. Er is niets geheimzinnigs aan, zo is het hart van de mens eenmaal.’

Osho, Zen, The Path of Paradox -Talks on Zen, Volume 2, pp. 208 – 210

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti.
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.
Dit is een herhaling van een van 1001 verhalen omdat de redactie van Osho News met vakantie is.

Vorige verhalen


Een zeldzame vrouw bereikt de staat van verlichting

 


Zes blinde mannen en de olifant

 


Niet het juiste gebed

 


Hoeveel levens nog?

 


Milarepa’s vertrouwen