Nieuw

Siddhartha van Langen 1934-2024

Swami Deva Siddhartha (Theo van Langen)
26 mei 1934 – 28 april 2024.

Op zondagavond 28 april jl heeft Siddhartha zijn lichaam verlaten. Hij heeft het lange ziekteproces van Parkinson vanuit acceptatie kunnen doorleven en er getuige van kunnen zijn. Het aanwezig zijn tijdens zijn overgang heb ik als zeer intens ervaren.

We hebben Siddhartha’s leven en dood naar zijn wens in een kleine setting gevierd. Hij had zelf zijn muziek uitgekozen: ‘Never born, never died’ en ‘Home is where the heart is’. De laatste song jullie allen vast bekend!
Omkar en Divyam en andere aanwezigen hebben tijdens hun celebration en satsang de song ‘Fly high’ gezongen. En dat laatste is een prachtige metafoor voor Siddhartha’s vertrek uit zijn lichaam.

Dierbare soulmate, fly high…
In liefde, vertrouwen en dankbaarheid,
Angela van Aubel

   Siddhartha van Langen

Rajma, Siddhartha, Ted en Sarojini, gaven toentertijd de eerste lichaamsgerichte therapeutische Osho geïnspireerde  therapie trainingen en workshops in Nederland. Daaruit is later de Neo hypno therapie ontstaan. Omkar was de eerste afgestudeerde neo hypno therapeut, en Siddhartha was voor hem een inspirator, leraar en vriend. Hij had al veel gedaan, maar kon nog niet uit de voeten met het concept van het innerlijke kind. Het idee van Siddhartaha over het ‘zorgen kind’, maakte het verschil. Siddhartha stimuleerde Omkar ook om zijn eigen pad te volgen, dit werd nog eens bevestigd doordat hij, een aantal keren, van België naar Groningen kwam om Omkar te superviseren in het begeleiden van een groep.

Later hebben wij veel gehad aan de supervisie die hij ons kon geven over bepaalde dingen van het Aumm Instituut, en gaven wij ook de primal op de Marckhoeve. Hij was onze inspirator. Door hem heeft het innerlijke kind werk handen en voeten gekregen, zegt Omkar altijd, waardoor de Primal Rebirth therapie ontwikkeld kon worden. 
We hebben elkaar regelmatig ontmoet in Poona, en we deelden de liefde voor Osho. Zeker de laatste jaren werden wij geïnspireerd en geraakt door zijn meditatie en in stilte zijn, bewustzijn, Osho en interesse in alles wat met leven te maken had. Ook al zagen we elkaar niet – we hadden wel dit contact.
Tijdens de celebration hebben we hem een ‘fly high’ gegeven – we denken dat hij ervan genoten heeft

Omkar en Divyam
Aumm Instituut

Siddhartha heeft een aantal boeken geschreven:
• In de ban van je kinderbeelden.
• Uit de ban van je kinderbeelden.
• Heel je kind.
• Van Rome naar Poona.
Meer: Siddhartha: Enkele gegevens over mijn leven

Als een van een groep van vier Zingende Fraters kon Siddhartha in zijn tijd de humor van Wim Sonneveld’s persiflage ‘Frater Venantius’ wel inzien, in tegenstelling tot vele katholieken die zich daar vreselijk aan ergerden. Hij had er smakelijk om gelachen en zelfs een liedje op gemaakt, waar twee van de coupletten zo klinken:

   Ik heb vannacht gedroomd, o Heer,
   dat d’eerste zingende frater
   opnieuw een zuidelijk zonnelied
   op Sonneveld zou maken.

  Ik heb vannacht gedroomd, o Heer,
   dat alle mensen lachten,
   maar toen ik wakker werd, sprak Gij:
   ‘Dat komt, nog even wachten…’

Meer: Theo van Langen, de Zingende Pater

Elke dag zien we het leven zo kalm
in de dood overgaan
zo rustig zonder enige tam tam.
Je kunt de voetstappen van de dood
zelfs niet horen.
er kan geen tegenstelling zijn tussen leven en dood.
En zij die weten
kennen ook de andere kant
dat de dood zich beweegt
in nieuwe vormen van leven.
alle onderscheidingen zijn
bedenksels van mensen.
Het bestaan zelf is zonder onderscheid.

Osho: Light on the Path.
Vertaling van Siddhartha.

George Groot 1942-2024

George Groot (1942-2024) werd bekend in de jaren 70 met het cabaret Don Quishocking toen ze het Cameretten festival wonnen. Samen met zijn vrouw Ank ging hij in 1980 naar Pune in India waar hij sannyasin werd. Zijn keuze voor Osho leidde tot onenigheid binnen de groep, maar ze verwerkten de onderlinge spanningen in een programma ‘Wij zijn volstrekt in de war’ (1981). George trad altijd op in oranje kleding.

   Don Quishocking

Pas geleden heeft George nog een interview gegeven over zijn tijd bij Osho in een documentaire over de Orange Full Moon Affair in 1981: In de ban van Bhagwan.

Sinds twee jaar wist George dat hij kanker had. ‘Ik ben altijd heel bang geweest om dood te gaan. En nu het aan de orde is, ben ik dat opeens niet meer. Dat vond ik een geweldige ontdekking.’ Cabaretier George Groot (82) vertelt het bijna stralend. Sinds twee jaar weet hij dat hij ziek is.
De Volkskrant, 14 mei 2024.

Zen is een wekker


Zen is geen leer.
Zen is een wekker
om je te wekken.
Osho