Waarom haat ik homo’s?

Nandan Bosma heeft, in samenwerking met Satyamo Uyldert, uitgebreid research gedaan naar wat Osho over seksualiteit zegt.

Iemand stelt Osho de vraag: ‘Waarom haat ik homo’s?’ Osho antwoordt:
‘Diep van binnen moet je zelf homoseksueel zijn, want waarom zou je anders zo’n hekel aan hen hebben? (..) Haat is bedrieglijk: je haat, want in feite wens je iets te onderdrukken. En haat is niet goed, want het brengt geen schade aan een ander toe, het schaadt enkel jezelf. Er zijn miljoenen mensen die een gruwelijke hekel aan homo’s hebben. Dat betekent alleen maar dat miljoenen mensen in staat zijn om zelf homoseksueel te worden, als de gelegenheid zich
voordoet. Ze hebben een diep verlangen naar de verboden vrucht. Alleen maar om zichzelf onder controle te houden creëren ze een dikke muur van haat.

Dat zou het geval kunnen zijn; maar het kan ook een eenvoudig, alledaags verschijnsel in het leven zijn, dat we niet van mensen houden die niet precies zo zijn als wijzelf. Mensen die niet op ons lijken, die haten we. Waarom? – omdat ze achterdocht bij ons wekken. Hindoes haten Moslims – niet dat er iets speciaals aan de hand is met Moslims. Moslims haten Hindoes – niet dat er iets speciaals aan de hand is met Hindoes, waarom we ze moeten haten.

 

Maar iedereen die niet is als ons moet gehaat worden, omdat hij een vreemdeling is, een buitenstaander, en een buitenstaander roept angst op. En wie weet? – misschien weet hij het beter. Om jezelf te beschermen tegen deze twijfel neem je een veiligheidsmaatregel; haat functioneert als veiligheidszone, een schuilplaats. Het is dan geen kwestie van homoseksualiteit. Als je niet hetzelfde soort kleren draagt als andere mensen, dan haten ze je, dan mogen ze je niet.’
Uit: Meer over homoseksualiteit.