Van seksualiteit naar liefde

De tweede vraag:
Geliefde meester, vertel me de weg van seksualiteit naar liefde.

Amit Prem, seks is mooi, seksualiteit lelijk. En het verschil moet begrepen worden. Seks is iets natuurlijks; seksualiteit is onnatuurlijk, abnormaal en pathologisch. Wanneer seks cerebraal wordt, wanneer seks je hoofd binnendringt, wordt het seksualiteit.
Het hoofd is niet het centrum voor seks. Dat raakt in verwarring, het gaat op zijn kop staan, het raakt ontspoord. Seks is niet de functie van het hoofd. Maar wanneer seks via het hoofd binnenkomt, wordt het seksualiteit. Dan denk je over seks, dan fantaseer je over seks. En hoe meer je denkt, hoe meer je erover fantaseert, hoe meer je in de problemen komt. Dan zal niets echts je  ooit bevredigen, want er zijn geen limieten aan fantasie, en de werkelijkheid is gelimiteerd.

Als je bijvoorbeeld te veel aan seks gaat denken, kun je mooie vrouwen creëren, vrouwen die alleen in je fantasie bestaan; je zult ze nooit ergens in de wereld tegenkomen. Of mannen: die zul je nooit tegenkomen. Geen enkele echte vrouw of man zal je ooit bevredigen, vanwege de fantasie. Geen enkele echte man of vrouw kan aan de verwachtingen van je fantasie voldoen. Fantasie is fantasie; het is een droom.
Je kunt een vrouw fantaseren die niet transpireert, wiens lichaam geen lichaamsgeur heeft. Je kunt een vrouw fantaseren die altijd zoet is en nooit bitter. Je kunt een vrouw fantaseren die altijd liefdevol en warm en gastvrij is en die nooit zeurt en nooit boos is, nooit kussens naar je gooit.
Je kunt fantaseren over een vrouw die nooit ouder wordt, die altijd blijft steken op haar achttiende – die altijd fris is, altijd jong, altijd mooi, nooit ziek wordt, nooit eisen aan je stelt, je nooit verraadt, nooit met verlangen naar een andere man kijkt.

Je kunt eindeloos fantaseren, maar je zult deze vrouw nergens vinden. Nu heb je een probleem gecreëerd: je bent van nature niet meer afgestemd op je seks. De natuur is perfect in staat om vervuld te worden, maar de fantasie kan niet vervuld worden. Je kunt je vrouw vinden in meisjesachtige tijdschriften, in pornografische boeken, maar je zult haar in werkelijkheid niet vinden. En wie je wel in werkelijkheid vindt, zal tekortschieten.
Dat is het probleem waar het Westen mee kampt; het heeft teveel gefantaseerd over seks. Het Westen is seksueel geworden door fantasie, het Oosten is seksueel geworden door onderdrukking. Beiden zijn seksueel geworden en beiden hebben het natuurlijke vermogen om van seks te genieten verloren. Ze zijn allebei pathologisch geworden, langs verschillende wegen. Het Westen is pathologisch geworden door seks als het ultieme doel van het leven te fantaseren en het Oosten is pathologisch geworden door te denken dat seks de ultieme barrière is tussen God en de mens.

Meer: Osho, Unio Mystica Vol. 1 #4 deel 2

Image by Miguel Zare from Pixabay