Seksuele voorlichting

Wat vindt u van seksuele voorlichting voor kleine kinderen?

De waarheid is de waarheid en niemand mag daarvan worden uitgesloten. Moeten kinderen, alleen omdat ze klein zijn, gevoed worden met leugens? Is de waarheid alleen voor volwassenen? Betekent dit dat de waarheid gevaarlijk is voor het tere bewustzijn van het kind?
Waarheid is nooit gevaarlijk, onwaarheid is gevaarlijk. En als je iets onwaars vertelt tegen een volwassene, kan hij zich misschien verdedigen; dat kan vergeven worden. Maar vertel nooit iets onwaars tegen een kind, want hij is zo hulpeloos, zo onverdedigbaar. Hij is zo afhankelijk van jou, hij vertrouwt zo op jou – verraad hem niet. Dit is verraad! Elke leugen die je vertelt betekent dat je het kind verraden hebt.


En uiteindelijk kom je in de problemen. Vroeg of laat komt het kind er wel achter dat je hebt gelogen. Op die dag zelf zal alle vertrouwen in jou verdwijnen. Als jonge mensen tegen hun ouders in opstand komen, is dat niet hun verantwoordelijkheid, maar die van de ouders. Ze hebben zoveel leugens verteld en nu, na verloop van tijd, beginnen de kinderen te ontdekken dat het ALLEMAAL leugens waren. En als je zoveel leugens hebt verteld, wordt zelfs de waarheid die je hen hebt verteld verdacht. En één ding is zeker, ze verliezen hun vertrouwen in jou. Je hebt ze verraden, je hebt ze bedrogen: je wordt lelijk in hun ogen. Hun indruk van jou is niet goed meer. In feite zullen ze nooit iemand kunnen vertrouwen.

Dat is het probleem waar ik elke dag mee geconfronteerd word. Wanneer jullie komen om sannyasin te worden, wordt het probleem dat jullie met jullie ouders hebben aan mij opgelegd. Jullie kunnen mij ook niet vertrouwen; op een subtiele manier word ik jullie vaderfiguur. En omdat jullie ouders je bedrogen hebben, wie weet? Ik ben een vreemde – als zelfs je ouders je bedriegen, als zelfs je ouders niet te vertrouwen zijn, hoe kun je mij dan vertrouwen?
Je zult nooit de vrouw kunnen vertrouwen van wie je houdt, de man van wie je houdt. Je zult nooit de meester kunnen vertrouwen aan wie je je overgeeft. Je zult nooit meer in je leven je vertrouwen kunnen herwinnen. En waar is je vertrouwen voor vernietigd? Voor zulke dwaze dingen.
Wat is er verkeerd mee? Seks is een simpel feit: vertel het zoals het is. En kinderen zijn heel opmerkzaam – ook al vertel je het ze niet, ze  komen er zelf wel achter. Het zijn heel nieuwsgierige mensen.

Carl moest een opstel schrijven met de titel ‘Waar ik vandaan kom’. Toen hij thuiskwam van school, ging hij de keuken in waar zijn moeder het eten aan het maken was.
‘Waar kom ik vandaan, mama?’ vroeg hij.
‘De ooievaar heeft je gebracht.’
‘En waar komt papa vandaan?’ 
‘De ooievaar heeft hem ook gebracht.’
‘En opa dan?’
‘Die heeft de ooievaar ook gebracht, schat.’
Carl maakte heel zorgvuldig aantekeningen over wat mama hem had verteld en de volgende dag leverde hij het volgende opstel in: ‘Volgens mijn berekeningen is er in mijn familie al drie generaties lang geen natuurlijke geboorte geweest.’

Kinderen zijn heel opmerkzaam; ze blijven kijken, ze blijven zien wat voor dwaasheden je ze vertelt. En hoe lang kun je ze voor de gek houden? Het leven is er en het leven is seksueel. En ze kijken naar het leven: ze zullen dieren de liefde zien bedrijven, ze zullen vogels de liefde zien bedrijven.
En jij kunt blijven geloven dat ze jou nog nooit de liefde hebben zien bedrijven – je kunt het blijven geloven, maar kinderen weten dat hun ouders de liefde bedrijven. In het begin denken ze misschien dat ze ruzie maken of zo, maar vroeg of laat komen ze er wel achter dat er iets achter hun rug om gebeurt.
Waarom deze vermoedens en twijfels creëren? Waarom niet waar zijn? Waarheid is altijd goed, waarheid is altijd goddelijk. Laat ze de dingen weten zoals ze zijn.

Meer: Osho, Unio Mystica Vol.1 #6 deel 2

Image by bess.hamiti@gmail.com from Pixabay