Tijdens de MAX Geheugentrainer van 6 november jl. werd de term ‘sekte’ gekoppeld aan de Bhagwanbeweging. Dit is dit op deze website al gesignaleerd en nu heeft Anand Frank naar aanleiding hiervan een brief geschreven naar Omroep MAX, waarin o.a. staat:
‘Het gebruik van de term ‘sekten’ waar ‘nieuwe religieuze bewegingen’ wordt bedoeld, is een vorm van ‘framing’ die achterdocht, angst en verkettering oproept. Het Latijnse woord secta betekent (denk)richting, leer, school, gedragslijn. Deze neutrale term verkreeg echter eind jaren zeventig een negatieve lading die misstanden deed vermoeden rond sluwe autoritaire leiders en scharen naïeve volgelingen, vooral wanneer het nieuwe Oosterse, niet-Christelijke bewegingen betrof. Daar zou ‘hersenspoelen’ aan de orde van de dag zijn, waarvoor tegenkrachten dienden te worden gemobiliseerd om de ‘slachtoffers’ te ‘deprogrammeren’. Op de achtergrond speelde de dramatische collectieve zelfmoord in 1978 van duizend volgelingen van de Amerikaanse dominee Jim Jones mee.
De Tweede Kamer stelde in 1980 een Commissie Sekten in, die na vier jaar een lijvig rapport deed verschijnen (TK vergaderjaar 1983-1984, 16 635, nr.4) die – kort door de bocht – concludeerde dat er in ons land weinig aan de hand was. De commissie pleitte daarom voor een neutrale terminologie en gaf het rapport als titel mee: ‘Overheid en nieuwe religieuze bewegingen’. De Bhagwanbeweging werd door de commissie gekenschetst als zijnde van een open karakter.’
…
‘Zeker bij de achterban van Omroep MAX zijn deze zaken nog wel in het collectieve geheugen opgeslagen, maar ik vind – gezien het voorgaande – dat het geen pas geeft om dan nu het negatieve frame weer op te rakelen. Bovendien is Osho niet iets van het verleden, maar spreken zijn wijsheid en humor ook in deze tijd veel mensen aan.’
Meer: Brief aan Omroep MAX
Mijn sannyasin gaat zich niet met sektes inlaten. Dit is geen sekte want we hebben geen ideologie. Ik predik geen enkele ideologie. Er zijn hier zelfs atheïsten en zij zijn sannyasin en ze geloven niet in god. En daar maak ik ook geen basisvoorwaarde van. Er zijn geen basisvoorwaarden, alleen jouw verlangen naar de waarheid – maar dat maakt je nog niet tot sektelid. In feite maakt het zoeken naar waarheid, het verlangen naar waarheid, jou volkomen non-sektarisch.
En een religieus mens is non-sektarisch. Hij is gewoonweg religieus, geen christen, geen hindoe. Hij kan het zich niet veroorloven om christen of hindoe te zijn. Hoe kan hij het zich veroorloven om zo beperkt te zijn? Hij kan zich niet veroorloven om zich in te laten met vooroordelen, hij kan niet geloven in conclusies waar anderen al toe gekomen zijn. Hij is zelf op reis: hij wil de waarheid kennen met zijn eigen ogen, hij wil god horen met zijn eigen oren, hij wil het leven en het bestaan voelen met zijn eigen hart. Zijn zoektocht is individueel.
Sannyasins maken geen deel uit van een sekte. Dit is de ontmoeting van individuen. We hebben elkaar ontmoet omdat we dezelfde reis maken. Er is geen ideologie die mijn sannyasins met elkaar verbindt. Het komt gewoon door dezelfde zoektocht naar waarheid dat we elkaar per ongeluk zijn tegengekomen op dezelfde weg. We zijn reisgenoten. Er is niets wat de ene sannyasin met de andere verbindt. Er is geen band van geloof, traditie, geschrift.
Osho, The Dhammapada Vol 3 #10 vraag 2