Reageren tegen het management

Van OSHO Global Connections ontvingen we deze quote van Osho naar aanleiding van de onrust die ontstaan is door de petities van Indiase sannyasins tegen het Management Team naar aanleiding van de verkoop van Basho. Zie: Behoud van het Resort in Pune.

Geliefde Osho,
waarom reageer ik tegen het management  en de mensen in posities om u heen?

Dat is simpel. Omdat jij in het management wilt zitten om mij heen, in een positie van macht, daarom reageer je.
Je bent geen nederig mens. Je bent hier niet voor de meditatie. Hier ben je ook op zoek naar macht. Dat is zo duidelijk dat je wel stekeblind moet zijn als je dat niet ziet.
Een bepaald soort management is nodig. Het is functioneel. Het is een kleine plek. Als hier duizend mensen binnenkomen dan is een bepaald soort management nodig, en iedereen die daarmee bezig is, het  lijkt wel of hij macht bezit. Maar wat voor macht?
Het is gewoonweg functioneel, het is nuttig. En jij reageert daartegen.

Jij kunt in het management gaan – dan zullen anderen tegen jou gaan reageren. Dan kun je iedereen wel in het management zetten; wie ga je dan managen? Wees dus niet zo stom. De mensen die managen doen het helemaal goed en ze doen het op een nederige manier – niemand is arrogant, niemand probeert te domineren. Maar er zijn momenten dat ze je moeten laten zien dat je sommige dingen niet kunt doen. Wat wil je dan?

Ik was in Athene. Er waren veertig politieagenten op mijn persconferentie. Toen zei ik: ‘Is dit een politieconferentie? Tegen wie ga ik praten?’
Dit waren de mensen waar ik tegen moest praten en ze hadden niemand anders toegelaten. Er waren alleen politieagenten in de persconferentie. En mensen van de pers.
Als er hier geen management is, zul je zien dat alle rechercheurs en alle politieagenten hier mijn tijd zitten te verdoen – want ze hebben er niets aan wat ik heb te vertellen. En zij verdoen hun tijd ook. Dus iemand moet op elk gezicht letten om te zien hoeveel politieagenten je moet toelaten. Je moet er wel een paar toelaten, die zitten hier ook.
Ik kan -zonder het zelf te weten- zeggen wie er een politieagent is, want hij zit niet te luisteren. Hij kijkt hierheen, hij kijkt daarheen. Waar is hij mee bezig? Hij is helemaal niet hier.

Dus het stelt niets voor, het is gewoon jouw ego. Laat het vallen. Het is het niet waard om over te discussiëren. Laat het gewoon vallen.

Osho, The Osho Upanishad #15.