Misbruik van Tantra al zo oud als de weg naar India

Onder de titel ‘Laten we Tantra verbieden. Lessen van #Me Too’ gooit de Koorddanser een knuppel in het hoenderhok en stelt de belangrijke vraag: als de helft van de tantramasseurs ongevraagd over grenzen gaat is er dan iets mis met Tantra?
Er is inderdaad een directe link tussen Tantra en misbruik en die is er al heel lang.
Maar zegt dat iets over Tantra of over seksuele perversie en exploitatie door individuen?

Osho heeft het Westen vertrouwd gemaakt met de oude Indiase wijsheid van Tantra.
In de Vigyan Bhairav Tantra (Het Boek der Geheimen) heeft hij uitgebreid de 112 meditatietechnieken besproken die Shiva 5000 jaar geleden aan zijn geliefde Devi doorgaf. Maar Osho heeft ook laten zien dat misbruik van Tantra zo oud is als de weg naar India.

‘Tantra heeft gelijk dat de seksuele energie fundamenteel is, dus die energie moet getransformeerd worden in hogere vormen. Dat is een waarheid. Maar wat er is gebeurd is dat ze nooit diep in meditatie zijn gegaan, meditatie bleef maar iets secundairs. En de seksualiteit van de mens blijkt zo krachtig te zijn dat het in naam van Tantra gewoon een seksuele orgie werd. Zonder meditatie moest dat wel gebeuren. Meditatie had helemaal voorop moeten staan want dat zou de energie hebben getransformeerd. Maar dat werd secundair.
En veel mensen die seksueel geperverteerd waren, seksueel onderdrukt, sloten zich bij de Tantraschool aan. Deze mensen brachten al hun perversies, al hun onderdrukking mee en ze waren helemaal niet geïnteresseerd in transformatie. Ze waren er alleen in geïnteresseerd om van hun onderdrukking af te komen. Hun interesse was in wezen seksueel.’    Osho

   
Mahadev Tempel, Khajuraho

Hoewel Tantra vaak de verkeerde mensen aantrok was de opzet duidelijk spiritueel van aard. De Tantratempels van Khajuraho bijvoorbeeld staan vol met erotische beeldhouwwerken aan de buitenkant, met een duidelijke bedoeling: om de seksuele energie te transformeren.

‘En pas als je de hele tempel rond bent gegaan, laat de meester je toe in de tempel. Die zes maanden zijn immens qua meditatie en van een enorme bevrijding, alle verdringingen zijn verdwenen: je voelt je absoluut licht. Dan laat de meester jou binnen. En binnenin de tempel zijn er geen seksuele standbeelden, binnenin de tempel is er niets – leegheid.
Dan leert de meester je dieper in je meditatie te gaan die in die zes maanden is ontstaan. En je kunt nu heel diep gaan want er is geen belemmering, geen probleem, geen seksualiteit. En dit dieper in meditatie gaan zonder enige seksuele verstoring betekent dat de seksuele energie met de meditatie mee beweegt, niet er tegenin. Op die manier wordt ze getransformeerd en neemt ze hogere vormen aan.’   Osho

In juiste handen is Tantra een prachtige methode, in verkeerde een label voor praktijken die de naam Tantra niet verdienen.

Meer: Osho, The Path of the Mystic # 38 vraag 3

Een paar van de technieken van het Boek der Geheimen kun je vinden bij Osho over Meditatie.
Van de 112 technieken zijn er maar een paar die expliciet over seks gaan, de meeste zijn gewoon hele praktische oefeningen om meer bewust te worden.