Leven met bomen

Nynke Laverman, zangeres, songwriter en ontdekkingsreiziger:
‘Ik kan behoorlijk in mijn hoofd zitten, maar zingen brengt me dichter bij mijn intuïtie, want dan zit je meteen bij de ziel. Wanneer ik mijn intuïtie volg, ben ik op mijn best. Soms volg ik met mijn stem alleen de klank van de woorden en die brengt mij dan automatisch naar de volgende zinnen. Ik geloof dat er een soort collectief geheugen is waaruit we kunnen putten. Mijn eigen zoektocht naar leven vanuit balans wil ik delen met mijn publiek en als een totaliteit kan ik zeggen dat liefde niet stuk kan.


De verbondenheid met de aarde heb ik altijd gehad. Voel me geborgen in een bos, heb ontzag voor bomen, hoe ze daar staan met hun rust en traagheid. Met de aanname dat we boven de natuur staan, hebben we de wereld om ons heen ontzield met het idee dat wij als enige wezens een ziel hebben en de rentmeesters zijn van de natuur, de bomen en de dieren.’

Osho over de bomen:
Wij bestaan met de bomen. Je ademt zuurstof in en de bomen ademen zuurstof uit. Je ademt kooldioxide uit en de bomen ademen kooldioxide in. Dus wanneer je bent omgeven door bomen leef je meer. Wanneer je de jungle ingaat en er komt een grote vervoering in je hart op dan voel je je plotseling levendiger – alsof al het groen je ook groen maakt. Maar dat is pure wetenschap en het komt omdat er meer zuurstof is, meer leven dat overal in het rond klopt, meer vitaliteit. 

Uit Osho: Sufis: The People of the Path, Vol. II.

Meer: Leven met bomen.