Kies niet

Als er geen voorkeur of afkeer is, zijn je ogen helder, heb je een helderheid. Dan zie je de ander zoals hij of zij is. En wanneer je een helder bewustzijn hebt, onthult het hele bestaan zijn werkelijkheid aan je. Die werkelijkheid is God, die werkelijkheid is waarheid.
Wat betekent dat? Dat een man als Sosan niet zal liefhebben? Zijn liefde zal een totaal andere kwaliteit hebben, het zal niet zoals de jouwe zijn. Hij zal liefhebben, maar zijn liefde zal geen keuze zijn. Hij zal liefhebben, maar zijn liefde zal geen projectie zijn. Hij zal liefhebben, maar zijn liefde zal geen liefde voor zijn eigen droom  zijn. Hij zal het echte liefhebben.


Die liefde voor de werkelijkheid is mededogen. Hij zal niet op deze of gene manier projecteren. Hij zal in jou geen god of een duivel zien. Hij zal je gewoon zien en hij zal delen omdat hij genoeg heeft – en hoe meer je deelt, hoe meer het groeit. Hij zal zijn extase met jou delen.
Wanneer je liefhebt, projecteer je. Je houdt van, niet om te geven – je houdt van nemen, je houdt van uitbuiten. Wanneer je van een persoon houdt, begin je te proberen die persoon naar jou te veranderen, naar jouw ideeën. Elke man doet dat, elke vrouw doet dat, elke vriend. Ze blijven proberen de ander te veranderen, de echte, en de echte kan niet worden veranderd – je zult alleen maar gefrustreerd raken.
De realiteit kan niet worden veranderd, alleen je droom wordt verbrijzeld en dan voel je je gekwetst. Je luistert niet naar de werkelijkheid. Niemand is hier om jouw droom te vervullen. Iedereen is hier om zijn eigen lot, zijn eigen realiteit te vervullen.

Meer: Kies niet

Uit Osho: Het boek van niets #1 De Grote Weg