Het volgende is een citaat uit een toespraak van Osho, terug te zien op Osho TV On Demand: Beyond Psychology #39 vraag 1.
George Gurdjieff vertelde vaak een verhaal… Een magiër diep in de bergen had veel schapen, en om bedienden te vermijden en om niet op te schapen te hoeven letten en hen elke dag te moeten zoeken als ze verdwaald in het bos raakten, hypnotiseerde hij al de schapen, en vertelde elk schaap een ander verhaal. Hij gaf verschillende minds aan elk schaap.
Aan de een vertelde hij: ‘Jij bent geen schaap, jij bent een man, dus je hoeft niet bang te zijn dat je op een dag gedood zult worden, geofferd, zoals elk ander schaap – zij zijn maar schapen. Dus jij hoeft niet bezorgd te zijn wat het teruggaan naar huis betreft.’
Tegen een ander zei hij: ‘Jij bent een leeuw, geen schaap.’ En tegen anderen: ‘Jij bent een tijger.’
En sinds die dag was de magiër op zijn gemak, de schapen begonnen zich te gedragen naar de mind die hen was gegeven.
Hij kon een schaap slachten – elke dag slachtte hij een schaap voor zijn eigen voeding, voeding voor zijn familie – en de schapen die geloofden leeuwen of tijgers te zijn, keken gewoon giechelend toe: ‘Dat is nou wat er met schapen gebeurt.’
Maar ze waren niet bang, niet zoals in vroegere tijden. Als hij vroeger een schaap slachtte, beefden alle schapen van angst: ‘Morgen kan het mijn dag zijn. Hoe lang heb ik nog te leven?’
En daarom ontsnapten ze altijd naar het bos – om de magiër te vermijden. Maar nu ontsnapte er niemand meer. Er waren tijgers, er waren leeuwen… allerlei soorten minds waren in hen geplant.
Jouw mind is niet jouw mind – dit is iets fundamenteels wat je moet onthouden. Jouw mind is een implantatie van de maatschappij waarin je toevallig bent geboren. Als je in een christelijk huis was geboren, maar onmiddellijk naar een mohammedaanse familie was overgebracht en opgevoed door mohammedanen, zou jij dezelfde mind hebben; je zou een totaal andere mind hebben die jij je niet kunt voorstellen.
Bertrand Russell, een van de genieën van onze tijd, deed erg zijn best om van de christelijke mind af te komen, niet omdat het christelijk was, maar gewoon omdat het hem door anderen was gegeven. Hij wenste zijn eigen frisse kijk op de dingen. Hij wenste niet dingen door andermans bril te moeten zien; hij wenste in contact te komen met de werkelijkheid, onmiddellijk en direct. Hij wenste zijn eigen mind.
Dus het was geen kwestie van tegen de christelijke mind zijn; als hij een hindoe geweest zou zijn zou hij hetzelfde hebben gedaan, als hij een mohammedaan was geweest zou hij hetzelfde hebben gedaan, als hij een communist was geweest zou hij ook hetzelfde hebben gedaan.
Osho: Beyond Psychology #39 vraag 1.