God verschijnt aan Majnun

Het grote liefdesverhaal van Majnun en Layla.
 
Het verhaal van Majnun en Layla is een soefi verhaal, een groot liefdesverhaal. Geen enkel ander liefdesverhaal kan daar tegenop. Er zijn er vele in de wereld, bijna elk land heeft zijn eigen liefdesverhalen, maar er kan niets op tegen Layla en Majnun…


Layla en Majnun

Ze zeggen dat Majnun op een dag had besloten, toen hij Layla had gezien, dat hij alles had gezien wat er waard was om gezien te worden. Wat had het dus voor zin om zijn ogen nog langer open te houden?
Hij had besloten dat hij steeds zijn ogen open zou doen als Layla zou komen, anders zou hij blind blijven, want verder was er niets wat het waard was om te zien. Layla kwam maandenlang misschien wel niet langs -haar ouders waren ertegen, de samenleving was ertegen- en Majnun stond te wachten en te wachten onder de boom waar ze altijd samenkwamen, met zijn ogen dicht. Er gingen dagen, welen en maanden voorbij maar hij deed zijn ogen niet open.


Majnun staat onder de boom te wachten in de wildernis

En het verhaal gaat dat God medelijden met hem kreeg. Hij kwam naar Majnun toe en zei: ‘Arme Majnun, doe je ogen open. Ik ben God zelf. Je hebt alles in de wereld wel gezien, maar je hebt mij nog niet gezien. Kijk eens wie er voor je staat.’
Ze zeggen dat Majnun heeft gezegd: ‘Ga toch weg. Ik heb besloten dat ik alleen Layla wil zien, verder is er niets waard om te zien. Ook al bent u God, dat maakt mij niets uit. Ga gewoon weg, val me niet lastig.’
Geschokt zie God: ‘Wat zeg je me nou? Nog nooit ben ik uit mezelf naar iemand toe gegaan. Zoekers en devoten bidden en zoeken en doen oefeningen -dan is het ook nog moeilijk om mij te zien- en ik ben uit mezelf naar je toegekomen terwijl je er niet eens om gevraagd hebt. Ik kom als een geschenk en jij wijst dat af?’

En Majnun zei: ‘Als u echt door mij gezien wilt worden, kom dan als Layla, want iets anders kan ik niet zien. Ook al doe ik mijn ogen open, iets anders kan ik niet zien. Ik kijk naar een boom en Layla is daar. Ik kijk naar de sterren en Layla is daar. Layla zit in mijn hart en zij heeft mijn hele hart in bezit en alles wat ik zie, zie ik door mijn hart. Het spijt me, maar het kan met geen mogelijkheid, want er is in mijn hart geen plaats meer voor iets anders. Het spijt me, maar ga weg. Val me niet lastig.’
 
Osho, The Secret – Discourses on Sufism, p.11-12.
 
Afbeeldingen:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/26/Keshan_01.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/80/Story_of_Mejnun_-_in_wilderness.jpg

Uit de serie 1001 verhalen, verzameld door Shanti. 
Eerder verschenen in het Engels in Osho News, www.oshonews.com.

Vorige verhalen


Sint Franciscus gaat zingend dood


Verse vis te koop hier


Mencius en de opiumverslaafde


Vrijen in een boom is voor de vogeltjes


Ga je eigen weg