De kracht van het vrouwelijke

In de Optimist van maart/april staan een drietal bijzondere artikelen met als titel: ‘Feminiene kracht ontketend’. Exemplarisch hiervoor is het optreden van Amanda Gorman, dichteres, tijdens de inauguratie van president Joe Biden. Haar woorden zorgden voor een gevoel van verbinding en apathie bij velen, zoals:
And so we lift our gazes not to what stands between us, but what stands before us.

   Amanda Gorman
Arienne Klein, psycholoog, typeert het vrouwelijke aldus: ‘Feminiene kracht met vergeten aspecten’. Zij leerde dat wij mensen kunnen kiezen welke kracht we willen versterken in onszelf, ons geboorterecht. Haar model beschrijft de masculiene en feminiene eigenschappen in ieder mens die je kunt ontwikkelen en versterken. 


Dr. Kaouthar Damoni, die promoveerde in genderstudies, heeft in haar tekst als titel: ‘Vrouwelijkheid zal mannen bevrijden’. Ze zegt dat er niet naar een vrouw wordt gezocht om een functie te vervullen maar naar een man in een vrouwelijk jasje. Om het ver te schoppen moet de vrouw vaak voldoen aan het beeld van de conservatieve man. 


Daphne Laan, changemaker, typeert haar visie als volgt: ‘Twee Vleugels om te vliegen’. Zij definieert leiderschap als een combinatie van: targets halen, doelen stellen en aansturen en functioneren met compassie, flexibiliteit en wijsheid.
In haar onderzoek constateert ze een disbalans tussen masculiene en feminiene kwaliteiten. Leiderschap moet opnieuw worden gedefinieerd. Moderne technologie moedigt ons aan om te doen in plaats van te zijn.

Meer: De kracht van het vrouwelijke

Een bijdrage van Prem Abhay.