Zoeken naar Sheela

Een persoonlijke recensie van de recent gestreamde documentaire op Netflix.

Sorry dat je hem gemist hebt, Sheela. Hij was, en is heel wonderbaarlijk.
Eens in de zoveel tijd verschijnt er een meester op deze gekwelde Aarde. Ik hoorde Osho zeggen dat je ze op de vingers kon natellen: een Kabir, een Jezus, een Socrates. Ze komen heel zelden voor.

Dit is een recensie van de Netflix film, ‘Searching for Sheela,’ maar eerst een disclaimer: ik houd van Osho en heb 44 jaar van de meester/discipel relatie overleefd. Ik heb gevochten en vragen gesteld, de mala weggegooid, in kussens geschreeuwd, getwijfeld, gezweet in groepsruimten in India, en gerild bij bushaltes in Oregon. Wie is deze goeroe persoon? Waarom kan ik me niet afwenden? Is het hypnose? Zit er iets in de cool aid*?
Terwijl ik zweette en piekerde, wierp de meester steeds meer obstakels op om de zwakkeren van geest eruit te wieden, tot uiteindelijk mijn mind verslagen was en mijn wezen ontdekt.

Gedurende 60 minuten keek ik naar een oude vrouw, badend in de gloed van de cameralichten en de glinsterende ogen van haar bewonderaars, en alles wat ik kon voelen was droefheid en medelijden. Die charmante, ondeugende natuurkracht, die ons allemaal (bijna allemaal) in de ban had en ons liet popelen om haar bevelen uit te voeren, was nu een grijze, schuifelende figuur, die haar Indiase accent op een komische manier overdreef en moeite had om gevatte antwoorden te geven op de saaie vragen van haar ondervragers.

Halverwege zegt Sheela: ‘Ik wilde niet spiritueel worden. Ik wilde niet verlicht worden of leren over meditatie. Ik heb daar geen interesse in.’
Dat is misschien de kern van haar dilemma, en waarom ze ervoor koos haar tijd te besteden aan het bestuderen van manieren om mensen te vergiftigen, en Rajneeshpuram met zeer geavanceerde apparatuur af te luisteren.

Op een ander punt klaagt ze over het feit dat mensen haar na 35 jaar nog steeds vragen stellen over haar misdaden. Nou, lieve schat, misschien zouden ze ophouden met vragen te stellen als je echte antwoorden zou geven.
Zo is het genoeg! Er was daar geen verhaal om te recenseren. Sommige mensen zochten naar Sheela. Zij hebben niets gevonden!

www.netflix.com


Chintan (David Hill) is een schrijver, en auteur van Mastering Madness.
Eerder verschenen in Osho News.

(* Jim Jones liet in 1978 zijn achthonderd sekteleden collectief zelfmoord plegen in de jungle van Guyana door het drinken van cool aid limonade met cyanide. De associatie van Osho met sekteleiders is vaak -kwaadaardig of onwetend, maar totaal vergezocht en onterecht- gesuggereerd in de media – red.)