Zo helder worden als de wolkeloze lucht

Als je mediteert op een wolkeloze lucht, voel je plotseling dat het denken verdwijnt, dat het verstand wegvalt. Er zullen gaten zijn. Opeens merk je dat het is alsof de heldere lucht bij je is binnengekomen. Er zullen pauzes zijn. De gedachten zullen even verdwijnen – het is even alsof het verkeer stopt en niemand beweegt. In het begin zal dit slechts af en toe gebeuren, maar ook deze momenten brengen transformatie. Langzaam maar zeker zal het verstand trager worden, langere pauzes zullen ontstaan. Minuten lang zal er geen gedachte zijn, geen wolk. 


 
Mediteren op de lucht is prachtig. Ga gewoon liggen en vergeet de aarde; ga gewoon op je rug liggen op een verlaten strand of ergens op de grond en kijk naar de lucht. Een heldere lucht werkt het beste – onbewolkt, eindeloos. En alleen maar kijken, staren naar de lucht, voel de helderheid ervan – het onbewolkte, het grenzeloze uitspansel – ga dan die helderheid binnen, wordt er één mee. Voel alsof je de lucht bent geworden, de ruimte. 
 
Maar als het geen zomer is, wat doe je dan? Als de lucht bewolkt is, niet helder, sluit dan je ogen en ga gewoon de binnen-lucht in. Sluit je ogen en als je een paar gedachten ziet, zie ze dan als voorbij drijvende wolken in de lucht. Wees je bewust van de achtergrond, de lucht en wees onverschillig voor gedachten. 
 
We zijn teveel bezig met gedachten en letten niet op de pauzes. Als er één gedachte voorbij komt, is er een pauze voordat er weer één komt – in die opening is de lucht. Dus, als daar geen gedachte is, wat is er dan wel? De leegte is daar. Dus als de lucht bewolkt is – het is geen zomer en de lucht is niet helder – sluit je ogen, focus op de achtergrond, de innerlijke lucht waar gedachten komen en gaan. Schenk niet veel aandacht aan gedachten; schenk aandacht aan de ruimte waarin ze bewegen. Dan is er een zomerlucht in je innerlijk. 
 
Osho: Het Boek der Geheimen.

Bron: Meditation of the Week.