De eenvoud van Zen

Zen: The Special Transmission is een interessant Osho boek dat tot nu toe niet herdrukt is en we zien het daarom gemakkelijk over het hoofd. Het is wel als audiobook verkrijgbaar via osho.com Het boek is daarom de moeite waard omdat het basisinzicht geeft in de levensstroming Zen. Daarnaast gaat Osho in op thema’s die nog altijd actueel zijn.
Zen komt tot ons in verhalen, zo geeft hij aan, die de tijd van Zen weergeven als een tijdperk waarin eenvoud van leven een culturele realiteit was. In onze tijd daarentegen is de mens gevangen in de dwaze complexiteit van de mind. Daarom is er als nooit tevoren een dringende behoefte aan de eenvoud en de onschuld van Zen. 

Osho zegt hierover: ‘Zen is een radicale transformatie in bewustzijn. Ze reinigt je totaal en haar reinigingsmethode is uniek; dit is nooit eerder geprobeerd. Het is de grootste bijdrage aan het menselijk bewustzijn’.
Naast zijn uiteenzettingen gaat Osho in op vragen van zoekers, zoals bijvoorbeeld:
• Kan een vrouw een man werkelijk gek maken?
• Waarom wordt u de seksgoeroe genoemd?
• Ik zie geen enkel doel in meditatie
• Ik ben een huichelaar…wat moet ik doen?
• Waarom ben ik zo bang voor verveling? en nog veel meer


Over de mind zegt Osho het volgende: ‘Kijk eens naar het verkeer in je mind en dan zul je verrast zijn: geen enkel moment is er sprake van ruimte tussen je gedachten. En wanneer er maar een tussenruimte is, beleef je de smaak van Tao. De verre roep van een koekoek … en gedurende een moment vergeet je al je gedachten. De roep is zo mooi, zo indringend; zij gaat als een pijl je hart binnen. Een moment lang stopt alles …en plotseling heb je de smaak van Tao…’


Osho heeft in het boek ook de volgende radicale uitspraak over traditionele godsdiensten die hij afzet tegen Zen.
‘Allerlei nonsens gaat maar door in de naam van religie. Hoe onzinniger het is, hoe onwaarschijnlijker het lijkt, des te meer het neurotische mensen aantrekt. Eenvoudige waarheden trekken geen neurotische mensen aan.’ Osho.
Het boek/audiobook is een echte aanrader. Osho reikt de echtheid van Zen op een hele levendige manier aan.