Zeg gewoon JA !

Het leven kan niet geleefd worden vanuit nee, en degenen die proberen vanuit nee te leven zijn bezig het leven mis te lopen. Men kan geen woonplaats maken vanuit nee, want nee is gewoon leeg. Nee is als duisternis. Duisternis bestaat niet echt; het is alleen maar de afwezigheid van licht. Daarom kun je niet direkt iets met duisternis doen. Je kunt het niet de kamer uitduwen, je kunt het niet in het huis van de buren gooien; je kunt niet nog meer duisternis in je huis brengen. Niets kan direkt met duisternis gedaan worden, want het bestaat niet. Als je iets met de duisternis wilt doen, doe dan het licht uit.; als je geen duisternis wilt, doe dan het licht aan. Maar alles wat je moet doen, moet je met licht doen.

Op precies dezelfde manier, is ja licht, is nee duisternis. Als je echt iets wilt doen in je leven, moet je de manier van ja leren. En ja is heel erg prachtig; alleen al het te zeggen is zo ontspannend. Laat het helemaal je levensstijl worden. Zeg ja tegen de bomen en de vogels en de mensen, en je zult verbaasd zijn: het leven wordt een zegen als jij er bent om er ja tegen te zeggen. Het leven wordt een groot avontuur.

Osho: Zorba de Boeddha.

De Methode

Begin je energie in ja om te zetten, maak een mantra van ja. Ga op bed zitten en begin te herhalen: ‘Ja…Ja…’
Stem er op af. Eerst hoef je het alleen maar te herhalen en dan kom je in het gevoel ervan; begin erbij te wiegen. Laat het over je hele wezen uitspreiden, van top tot teen. Laat het diep in je doordringen.
Als je het niet hardop kunt zeggen, zeg het in ieder geval in stilte: ‘Ja…ja…ja!’

Osho: The Sun Behind the Sun Behind the Sun.

Bron: Meditation for Busy People.