Ondanks alle kwaliteiten die ‘Wild Wild Country’ interessant maken om te bekijken, mislukken Chapman Way en Maclain Way totaal in het recht doen aan de verschijning die Osho geweest is, schrijft Simatini Dey op CNN Nieuws 18, India, 6 april ’18.
De makers reduceren Osho tot een wraakzuchtige, geldmakende, seks geobsedeerde goeroe die een decadent leven leidde, rondhing met de ‘cool’ Hollywood massa en eigenaar was van diamanten horloges en 93 Rolls Royces. Er is geen sprake van ontkenning van feiten maar het is het perspectief waarmee de documentaire komt dat problematisch lijkt te zijn.
Het beeld dat de documentaire schetst, blijkt voor ons hetzelfde te zijn als wat de westerse media in de jaren 80 propageerden en dat de goeroe werkelijk impopulair maakte. Osho was oneindig veel meer dan hier wordt neergezet. Namelijk: het is zelden of nooit in de menselijke geschiedenis gebeurd dat iemand die iedere religie op de wereld kritiseerde en zichzelf god noemde, zo’n uitgebreide schare volgelingen had. Terwijl er abusievelijk vaak naar hem als godheid verwezen werd, was hij in feite anti-god en tegen alle religies.
Al met al wordt in deze documentaire meer van de visie van Sheela, zijn voormalig secretaresse, uitgegaan van dan die van Osho.
Verderop in de serie komt Osho’s uitspraak ‘mijn inspanning hier is om een hele mens te creëren’ aan de orde, maar door de documentairemakers wordt daar slechts verbaasd over gedaan. Maar men start de serie wel met Osho’s concept van de ‘Nieuwe Mens’, namelijk een samensmelting van oosterse spiritualiteit en westers materialisme.
Deze documentaire schijnt daarom ook ‘half’ te zijn, namelijk een westerse manier van halfhartig exact te zijn, met halve waarheden die nooit op een waarachtige manier kon laten zien wie Osho was als ‘hele mens’.