Wild als de wind

…zo beschreef Tatini hem toen we haar vroegen iets over Dharmen te zeggen.
Dharmen (Wil Sengers) groeide op in Nijmegen en kwam naar Pune 1 waar hij werkte als Krishna bewaker. In die tijd leerde hij ook Karate.

Nadat Osho naar Amerika was verhuisd, verliet hij Pune in de zomer van 1981 en verhuisde naar het noorden van Nederland, in de buurt van Groningen, waar hij hielp bij het opzetten van de De Stad Rajneesh Commune in Heerde. Daar nam hij de distributie van Osho’s boeken en tapes over en maakte er een succesvolle onderneming van die vele jaren onder leiding van iemand anders werd voortgezet. Zijn liefde voor Osho’s woorden was duidelijk: meer dan 15 jaar lang was hij bezig met het vertalen van zijn boeken in het Nederlands en luisterde hij dagelijks naar een toespraak van Osho.

In 1982 bezocht hij samen met een vriend het eerste Summer Festival in Oregon. Omdat ze geen geld hadden, speelden ze op een avond in een Amsterdams casino en wonnen zo het geld voor hun reis. En weg waren ze!
In de jaren 90 woonde hij een aantal jaren in de Osho Risk Community in Denemarken. Later woonde hij in Eressos en werkte hij bij Osho Afroz. Een paar jaar bracht hij ook de zomers door in Corfu, maar was teleurgesteld dat hij daar niet de kost kon verdienen.

‘Dharmen was een goede vriend. Hij was sterk en compromisloos; hij kon zijn als onweer, als een donkere ridder. Hij was liefdevol en zorgzaam, maar kon ook gemakkelijk boos worden,’ schrijft Tatini. ‘Als een echt rock and roll-type hield hij van blues en rockmuziek. Hij hield ook van kunst en schilderde zelf. Hij had een grote collectie dure schilderijen. Hij kocht ook vier schilderijen van mij.
Hij had geen hechte band met zijn familie, maar het lijkt erop dat hij vier jaar terug vrede heeft gesloten met dat deel van zijn leven. Ik denk dat hij uiteindelijk gelukkig was in Ghana, waar hij een paar dagen geleden overleed. Hij zal gemist worden en de liefde zal voor altijd blijven.’

Bron: Osho News.

Leef diep, leef totaal, leef volledig, zodat je klaar bent wanneer de dood aan je deur komt  kloppen — klaar als een rijpe vrucht om te vallen. Slechts een klein briesje komt en de vrucht valt; soms valt de vrucht zelfs zonder het briesje door zijn eigen gewicht en rijpheid. Zo moet de dood zijn. En de bereidheid moet komen door te leven.    Osho