Wie is Jezus Christus?

Wie is Jezus Christus? Christenen willen hem niet zien als Jezus, de zoon des mensen – een mens van vlees, bloed en botten, een mens zoals ieder ander. En de Joden wilden niet geloven dat hij God was, goddelijk – gemaakt van zuiver bewustzijn, niet van vlees, bloed en botten.
Niemand was bereid om Jezus te geloven in zijn totaliteit. En dat is niet alleen het geval met Jezus, dat geldt voor alle meesters – Boeddha, Krishna, Zarathoestra. En zolang je Jezus in zijn totaliteit niet toestaat om jou te doordringen, zul je niet getransformeerd worden. Als je hem niet laat zijn zoals hij is, zul je niet in contact met hem zijn. Jezus is zowel Jezus als Christus en daar schaamt hij zich niet voor.

… Jezus’ leven is zodanig dat hij vast heeft gelachen. Hij was vast heel erg aan het lachen. Hij is vast iemand geweest van lachen, want hij zegt steeds weer: ‘Wees blij! Wees vrolijk! Vier het leven!’ Zulke woorden kunnen niet van iemand komen die nooit heeft gelachen. En iemand die nooit gelachen heeft, waarom zou hij naar feesten gaan? Waarom zou hij met anderen gaan drinken? Waarom zou hij met mensen omgaan? Want hij ging veel met mensen om. Iedere dag, iedere nacht ging hij met mensen om. Hij leefde niet in afzondering. Hij heeft vast heel erg gelachen, genoten. Maar Christenen zeggen dat hij nooit heeft gelachen.
Osho, I Say Unto You, Vol. 2 #5

Meer: Who is Jesus Christ?