Wereldwijd meditatie delen

Osho heeft altijd benadrukt dat het gaat om meditatie en dat het goed is om meditatie te delen. In deze tekst uit 1980 geeft hij zijn visie hoe meditatie wereldwijd kan groeien, via kleine oasen, meditatiecentra en cursussen over de hele wereld. Zie de pagina MEDITEREN voor plekken in Nederland en België waar je samen kunt mediteren en waar je opgeleid kunt worden tot meditatiebegeleider.

Mijn inspanning is er niet alleen op gericht om hier een boeddhaveld te creëren, maar om overal ter wereld kleine oasen te creëren. Ik zou niet willen dat deze geweldige mogelijkheid alleen beperkt blijft tot deze kleine commune. Deze commune zal de bron zijn maar ze zal overal ter wereld vertakkingen hebben. Ze zal de wortel zijn maar een grote boom gaan worden. Ze gaat ieder land bereiken, ze gaat elke potentiële persoon bereiken. We zullen overal ter wereld kleine communes, centra, creëren.
Wees in de wereld, maar wees er niet van. Leef in de wereld, maar sta de wereld niet toe om in jou te leven. Dat is mijn boodschap.

   
de weerspiegeling van de wilde ganzen

Er is een zen gezegde: ‘De wilde ganzen hebben niet de bedoeling om hun weerspiegeling uit te werpen. Het water heeft niet de mind om hun beeld te ontvangen.’ De wilde gans heeft niet het verlangen om zijn weerspiegeling in het water te werpen en het water heeft niet het verlangen of de mind om zijn beeld te ontvangen – hoewel het toch gebeurt! Als de wilde gans vliegt, weerspiegelt het water dat. De weerspiegeling is er, het beeld is er, maar het water heeft niet de mind om te weerspiegelen en de wilde ganzen hunkeren er ook niet naar om weerspiegeld te worden.

Dat zou de weg van mijn sannyasins moeten zijn. Wees in de wereld, leef in de wereld, leef totaal, zonder ambities, zonder verlangens – want alle verlangens leiden je maar van leven af, alle ambities offeren je heden op. Wees niet hebzuchtig, want hebzucht brengt je verder de toekomst in. Wees niet bezitterig, want bezitterigheid maakt dat je blijft vastklampen aan het verleden. Iemand die in het heden wil leven moet vrij zijn van hebzucht, van bezitterigheid, van ambities, van verlangens.
 
En dat is wat ik bedoel met de kunst van meditatie. Wees bewust, wees alert, zodat al deze dieven niet de mogelijkheid krijgen om binnen te komen en je te besmetten. Wees meditatief, maar wees in de wereld. En dit is mijn ervaring: dat de wereld enorm veel helpt. Ze helpt je enorm veel om meditatief te worden. Ze geeft alle gelegenheid om je af te leiden maar als je je niet laat afleiden, dan geeft elk succes geweldig veel vreugde. Je blijft gecenterd, je wordt het centrum van de cycloon. De cycloon blijft om je heen bulderen maar jouw centrum blijft onaangetast. Dat is de weg van een ware sannyasin: in de wereld zijn maar er niet door aangeraakt, aangetast zijn.
                             
Osho: Autobiography of a Spiritual Incorrect Mystic.
March 21, 1953: Enlightenment (blz. 246).