Weg uit Wild Wild Country: Osho in Uruguay

In 1985 was het de regering Reagan eindelijk gelukt om Osho uit Oregon te werken, het drama van Wild Wild Country was gespeeld, Osho was gearresteerd en dagenlang onvindbaar van de ene naar de andere Amerikaanse gevangenis gesleept. Hij begon aan zijn World Tour en een van de weinige landen die hem toeliet was Uruguay.
21 landen wilden hem geen bezoekrechten geven of zelfs maar het recht verlenen om een tank-stop voor het vliegtuig waarmee hij reisde, te maken. Ook gebeurde het in die tijd dat veel internationale uitgeverijen hun publicatie-overeenkomsten opzegden. In Nederland wilde Ankh Hermes, de uitgever van een groot aantal Osho boeken, niet meer met hem geassocieerd worden. De campagne van de Amerikaanse inlichtingendiensten om Osho tot zwijgen te brengen was in ‘full swing’.
Osho spreekt in Uruguay over zijn visie voor de toekomst en de verantwoordelijkheid van ons allemaal om die beschikbaar te maken. (Youtube filmpje van 7 minuten, Nederlands ondertiteld). Hij wil een plek waar hij ongestoord kan leven samen met een kleine groep discipelen waar geïnteresseerden af en aan kunnen komen en over de noodzaak om zijn boeken in eigen beheer te gaan uitgeven. Hij is er niet de man naar om zich tot zwijgen te laten brengen, hij kondigt zelfs aan voortaan vrijuit te gaan spreken en niet meer zoals voorheen bepaalde dingen achter te houden.
‘Het woord moet de mensen bereiken. Ze zullen het vandaag, morgen of overmorgen begrijpen – dat doet er niet toe – maar op een dag zullen ze het begrijpen. Dit ene kan ik zeggen dat wat ik aangeef de filosofie voor de toekomst wordt, de toekomstige ‘religie’ voor de hele mensheid; en jullie zijn gezegend hierin de medescheppers te zijn.’   Osho

   Osho in Uruguay