Vreugde beschermen

Week 1
Stap 1: Voorbereiding
De eerste stap, de eerste zeven dagen: lig of zit op je bed, doe het licht uit, wees in duisternis gehuld.

Stap 2: Herinner je een mooi moment
Herinner je een mooi moment dat je hebt meegemaakt in het verleden. Wat voor mooi moment ook — kies het mooiste. Het kan heel gewoon zijn … want soms gebeuren bijzondere dingen in heel gewone omstandigheden.
Je zit gewoon stil, je doet niets, en de regen valt op het dak … de geur, het geluid … je bent erdoor omgeven en er is een klik. Er is een gewijd moment. Of je bent op een dag over straat aan het wandelen en plotseling valt het zonlicht van achter de bomen op je … en klik! er opent zich iets. Een moment lang kom je in een andere wereld terecht.

Als je eenmaal iets gekozen hebt, blijf daar dan bij, zeven dagen. Sluit je ogen en beleef het opnieuw. Ga in op de details. De regen die op het dak valt … drup,drup — het geluid … de geur … het moment voelen … een vogel zingt, een hond blaft … een bord valt en het geluid daarvan …
Ga alle details na, van alle kanten; multi dimensionaal, met alle zintuigen. Je zult ontdekken dat je iedere nacht meer details vindt — dingen die je hebt gemist in het echte moment, maar wat door je brein is opgeslagen. Of je het in het moment ziet of niet, het brein slaat het op.
Je zult subtiele nuances gaan voelen, waarvan je je niet bewust was dat je die had ervaren. Wanneer je bewustzijn zich richt op dat moment, zal het moment er weer zijn. Je zult nieuwe dingen gaan voelen. Je zult plotseling herkennen dat ze er waren, maar dat je ze in het moment had gemist. Maar het brein registreert het allemaal. Het is een zeer betrouwbare dienaar, enorm bekwaam.
Op de zevende dag zul je in staat zijn het zo duidelijk te zien, dat je het gevoel hebt dat je nooit een moment zo duidelijk gezien hebt als dit.

Week 2
Stap 3:  Het klimaat van vreugde
Na zeven dagen, ga je hetzelfde doen, maar je voegt één ding toe. Op de achtste dag: voel de ruimte om je heen; voel de sfeer die je van alle kanten omringt… tot op één meter. Voel een aura om je heen op dat moment. Op de veertiende dag zul je bijna in staat zijn in een totaal andere wereld te zijn, hoewel je je bewust bent dat er buiten die meter een totaal andere tijd en een totaal andere dimensie bestaat.

Week 3
Stap 4:  Leef in het moment
Dan moet er in de derde week nog iets worden toegevoegd. Wees in het moment, wees erdoor omringd, en maak nu een denkbeeldige anti-ruimte. Bijvoorbeeld, je voelt je heel goed; binnen die meter wordt je omringd door goedheid, het goddelijke. Ga nu aan een situatie denken — iemand beledigt je maar de belediging komt slechts tot de grens. Daar is een omheining, en de belediging kan niet bij je komen. Het komt als een pijl… en daar valt het neer. Of herinner je een droevig moment: er wordt je pijn gedaan, maar de pijn komt tot aan de glazen muur die je omringt, en valt daar neer. Het bereikt je nooit. Je zult in staat zijn het te zien — als de eerste twee weken goed zijn gegaan — in de derde week, dat alles komt tot aan de één meter grens, en niets tot je doordringt.


Week 4
Stap 5:  Draag het aura overal mee
Ga vanaf de vierde week door met het meenemen van het aura. Als je naar de markt gaat, als je met mensen praat, heb het voortdurend in je achterhoofd.
Je zult dolblij zijn. Je kunt in de wereld bewegen met je eigen wereld, een privé wereld, altijd bij je.
Dat zal maken dat je in staat bent in het heden te leven, want je wordt eigenlijk voortdurend gebombardeerd met duizenden dingen, die je aandacht vragen. Als je geen beschermend aura om je heen hebt, ben je kwetsbaar. Een hond blaft: plotseling wordt je aandacht in die richting getrokken. De hond komt in de herinnering. Maar je hebt veel honden uit het verleden in je herinnering. Je vriend heeft een hond: dan ga je van de hond naar de vriend. En dan naar de zuster van de vriend op wie je verliefd was geweest. Zo komt die hele onzin op gang. Het blaffen van de hond was in het heden, maar het bracht je naar iets anders in het verleden. Het zou je ook in de toekomst kunnen leiden — dat is onmogelijk te zeggen. Alles kan tot van alles leiden; het is heel gecompliceerd.
Je hebt dus iets om je heen nodig, een beschermend aura. De hond gaat door met blaffen, maar jij blijft in jezelf — gesetteld, kalm, rustig en in je centrum.

Stap 6: Het Aura Loslaten
Draag dat aura een paar dagen of een paar maanden met je mee. Wanneer je merkt dat het niet meer nodig is, kun je het loslaten. Als je eenmaal weet hoe je in het hier en nu kunt zijn, als je eenmaal de schoonheid ervan hebt ervaren, de gelukzaligheid ervan, kun je het aura ervan loslaten.

Osho: Be Realistic, Plan for a Miracle