Vorige levens

 Je denkt dat het leven begint zodra een kind wordt geboren. Dat is niet waar.
Je denkt dat het leven eindigt als een oude man komt te overlijden. Dat is niet zo.
Het leven is veel groter dan geboorte en dood. Geboorte en dood zijn niet twee uiteinden van het leven. Binnen het leven vinden er vele geboortes en doden plaats. Het leven heeft zelf geen begin, geen eind: het leven en de oneindigheid zijn gelijkwaardig.
Het leven begint op het punt waar je vorige leven sterft. Als je overlijdt wordt aan de ene kant een hoofdstuk van het leven, waarvan mensen denken dat het hun hele leven is, afgesloten. Het was maar een hoofdstuk in een boek dat oneindig veel hoofdstukken telt. Er is één hoofdstuk uit, maar het boek is nog niet uit. Sla gewoon de bladzijde om en er begint een nieuw hoofdstuk.


Degene die sterft begint zijn volgende leven te visualiseren. Dit is een bekend feit, want het gebeurt voordat het hoofdstuk uit is… Boeddha heeft er een woord voor, hij noemt het tanha. Letterlijk betekent dat verlangen maar metaforisch betekent dat het hele leven van verlangen. Dit is er allemaal gebeurd: frustraties, vervulling, teleurstellingen, succes, mislukkingen… maar dit vond allemaal plaats binnen een zeker gebied dat je verlangen kunt noemen.
De stervende moet het in zijn geheel zien voordat hij verder gaat, gewoon om het zich te herinneren, want het lichaam gaat heen: deze mind gaat niet met hem mee, dit brein gaat niet met hem mee. Maar het verlangen dat van zijn mind verlost wordt zal zich aan zijn ziel vast blijven klampen, en dit verlangen zal zijn toekomstige leven bepalen. Alles wat onvervuld is gebleven, hij zal richting dat doelwit bewegen.


Je leven begint ver terug voor je geboorte, voor de bevruchting van je moeder, verder terug in het einde van je vorige leven. Dat einde is het begin van dit leven. Het ene hoofdstuk sluit zich, het andere opent zich. Nu, hoe dit nieuwe leven zal zijn wordt voor negentig procent bepaald door het laatste ogenblik van je dood. Wat je verzameld hebt, wat je met je meegenomen hebt als een zaadje – dat zaadje zal een boom worden, vruchten voortbrengen, bloemen voortbrengen, of wat er ook mee gebeurt. Je kunt het in het zaadje niet lezen maar het zaadje bevat de hele blauwdruk…
 Als iemand volledg alert sterft, het hele terrein overziet waar hij doorheen getrokken is en de hele dwaasheid ervan inziet, wordt hij met een scherpte geboren, met een intelligentie, met een moed – automatisch. Het is niet iets wat hij doet.

Osho: From Misery to Enlightenment #9