Voor de reiziger

Wanneer:Wanneer je er tijd voor hebt.  Er is geen vast tijdstip nodig. Gebruik gewoon de tijd die je ter beschikking hebt. Heb je tien minuten in de badkamer, zit dan onder de douche en mediteer. ’s Morgens, ’s middags, vier of vijf keer tussendoor: mediteer — slechts vijf minuten — en je zult zien dat het je voortdurend voedt.
Duur: Slechts een paar minuten.

Stap 1: Ontspan de ademhaling
Ontspan je ademhaling, verder niets — het is niet nodig om je hele lichaam te ontspannen. Terwijl je in de trein of het vliegtuig zit, of in de auto, zal niemand merken wat je doet. Ontspan gewoon je ademhaling; laat het zijn zoals het op natuurlijke wijze gebeurt.

Stap 2: Neem de ademhaling waar
Sluit dan je ogen en neem waar hoe je inademt, uitademt, inademt. Ontspan je gewoon en neem de ademhaling waar. Bij dat waarnemen wordt niets buitengesloten. De auto bromt — prima, accepteer het. Het verkeer passeert: dat is okee, dat is het leven. Een medereiziger zit naast je te snurken — accepteer het. Niets wordt verworpen. Je moet je bewustzijn niet vernauwen.

Concentratie is een vernauwing van je bewustzijn, waardoor je op één ding gericht bent en al het andere gaat concurreren. Je vecht tegen al het andere, omdat je bang bent dat het centrale punt verloren gaat. Je kunt afgeleid worden en dat werkt belemmerend.

Je hoeft het niet vierentwintig uur te doen. Een kopje meditatie is genoeg! Je hoeft niet de hele rivier op te drinken. Een kopje thee is genoeg. Maak het je zo makkelijk mogelijk. Gemakkelijk is juist. Maak het zo natuurlijk mogelijk. En zit er niet achteraan, doe het gewoon als je er tijd voor hebt. Maak er geen gewoonte van, want alle gewoontes komen uit je mind en een echt mens heeft in feite geen gewoontes.

Osho: Nothing to Lose But Your Head #5

Bron: Meditation for Busy People.