Vlaggen

De Boeddhistische vlag

De meeste religies hebben een permanent embleem en/of een vlag. Doch niet het boeddhisme. Het was pas in 1952 dat het boeddhistisch wereldcongres een vlag aanvaardde  als zijn symbool. 
De door het congres aanvaarde boeddhistische vlag heeft de kleuren van de aura, waarvan verondersteld wordt dat die aanwezig waren rond het hoofd van de Boeddha, na het bereiken van de verlichting. De eerste vijf gekleurde strepen van de vlag vertegenwoordigen de grondbeginselen van het boeddhisme. Blauw staat voor universele mededogen; geel voor de middenweg; rood voor zegeningen; wit voor zuiverheid en bevrijding  en oranje voor wijsheid. De vlag is bedoeld om de eenheid van boeddhisten te symboliseren. De vlag zou ook gezien kunnen worden als een symbool van wedergeboorte van het boeddhisme in moderne tijden.


De oorspronkelijke vlag is in 1880 ontworpen en toen ook voor het eerst uitgehangen. Dat was ter gelegenheid van de viering van Vesak, in Sri Lanka (Ceylon), in toen roerige tijden. In 1770 schaften de Nederlanders (het koloniale bestuur) de openbare feestdag ter gelegenheid van Vesak af, en de Engelsen (die het koloniale bestuur daarna overnamen) namen geen nota van het verzoek de feestdag weer in ere te herstellen.
Dit is niet de enige vlag. In Thailand worden andere vlaggen gebruikt. In Tibet en de hele Himalaya-regio zien we soms een vlag waarop twee knielende herten staan afgebeeld ter weerszijden van het Dharmawiel, een herinnering aan Boeddha’s Eerste Leerrede in het Hertenpark nabij Varanasi, India.

De Indiase vlag

De vlag van India wordt de Tiranga genoemd (driekleur in het Hindi). De vlag bestaat uit drie horizontale banden met een gelijke hoogte: saffraan van boven, wit in het midden en groen onderaan. In het midden staat een blauw Ashoka Chakra (wiel) met 24 spaken.


Het saffraan symboliseert de moed, het wit de vrede, en het groen voortvarendheid. De Chakra stond voor Gandhi’s spinnewiel, dat zelfvoorziening symboliseerde. Deze werd in 1947 vervangen door de Asoka Chakra, het ‘wiel van de wet’. Deze chakra is een oude afbeelding die opgenomen was in de pilaren die Koning Asoka in 250 voor Christus liet neerzetten in verschillende belangrijke religieuze plaatsen in India, en komt oorspronkelijk uit het boeddhisme. De 24 spaken symboliseren de 24 uren van de dag.

Osho over vlaggen en symbolen

Toen India onafhankelijk werd en een symbool voor de vlag moest kiezen, kozen ze een boeddhistisch symbool. Is er in het Hindoeïsme iets mis met symbolen? Er zijn miljoenen prachtige symbolen in het Hindoeïsme. Maar waarom hebben ze het boeddhistische wiel gekozen voor de vlag? Nu is Boeddha hun erfgoed. Nu willen ze beweren dat Boeddha hier in dit land is geboren, in dit religieuze land, dat hij van ons is. Toen hij nog leefde gooiden jullie stenen naar hem, nu beweren jullie dat hij van jullie is.
Osho: The Discipline of Transcendence, Vol 1 # 7

Het Indiase concept van tijd is cirkelvormig. Het verloopt niet lineair. Het is altijd cirkelvormig en komt terug bij zichzelf. Daarom symboliseert het wiel in India de tijd. Het wiel van de Indiase vlag is het boeddhistische concept van tijd. Wij noemen de wereld sansar. Het woord sansar betekent het wiel: dat wat terugkomt, telkens weer. Elke gebeurtenis keert terug in oneindige herhaling. Het is eerder geweest: het zal er opnieuw zijn. 
Osho: The Eternal Quest # 6

Als je eenmaal voorbij je angst gaat, je paranoia die de maatschappij om je heen heeft gecreëerd, is de hele hemel van jou. Dan zijn zelfs de verste sterren niet meer ver weg. Je vleugels zijn klein, maar ze zijn in staat om naar de verste sterren te reiken. Het zien van de meester is een aanmoediging. Houden van de meester maakt je aanmoediging steeds sterker. Ik heb het symbool gekozen van twee vogels, voor de zoekers die zich om mij heen hebben verzameld. De ene is de meester, de andere is de discipel. Beiden zijn eenzelfde soort vogel. Beiden hebben dezelfde vleugels. Alleen al door de meester te zien vliegen, krijgt de discipel onmiddellijk het idee: ‘Ik heb ook zulk soort vleugels die ik tot nu toe niet heb gebruikt. Hij probeert het. Misschien zal hij een of twee keer vallen. Misschien raakt hij een of twee keer ontmoedigd. Maar zelfs als hij begint te fladderen, geeft hem dat de eerste glimp dat wat vandaag gewoon fladderen is, morgen vliegen kan worden. Het heeft alleen een beetje discipline nodig, een beetje meer training, een beetje meer tijd.
Osho: The Last Testament, Vol 3 # 21

Ik heb een vlag gekozen voor de nieuwe commune. De vlag heeft twee kleuren: wit en oranje. Het wit staat voor de meester, het oranje voor de leerling. En op de vlag staat een volle maan als symbool. De volle maan staat voor verlichting. Verlichting is licht, maar niet zoals de zon; het is niet heet, het is koel – het is zoals de maan.
Osho: The Dhammapada # 8 Q 4

Een bijdrage van Antar Marc.