Verlaging van cortisol-niveau door Dynamische Meditatie

In het Indiase Journal of Clinical and Diagnostic Research stond een artikel van drie medische specialisten, Anuj Bansal, Ashish Mittal en Vikas Seth, over de effecten van de Osho Dynamische Meditatie op het serum-cortisolniveau, een belangrijke indicator van stress.
Zij voerden een experimenteel onderzoek uit met 16 vrijwilligers die gedurende 21 dagen iedere ochtend de Dynamische Meditatie deden. Aan het begin en aan het eind werden hun cortisol-niveaus gemeten. De resultaten gaven te zien dat de serum-cortisolspiegels significant waren verminderd.

  catharsis

De vijf fasen van de meditatie waren allemaal van invloed op de daling van de stress. De eerste fase van snelle ademhaling fungeerde als een energiebooster. De tweede fase van catharsis bleek de belangrijkste invloed te hebben. Het is uit andere studies bekend hoe het uiten van boosheid, verdriet maar ook vreugde positieve effecten heeft op het reduceren van stress.

De auteurs concluderen dat het regelmatig beoefenen van de Dynamische Meditatie aanbeveling verdient voor het verminderen van stress en de daarmee samenhangende fysieke en mentale aandoeningen. Er is verder onderzoek nodig om de efficiëntie van de Dynamische Meditatie te toetsen zodat het kan worden goedgekeurd als therapie in ziekenhuizen.

Meer: Het effect van Osho Dynamic Meditation op het serum-cortisolniveau