Vandaag is Boeddha jarig!

De exacte dag van Boeddha’s verjaardag is niet bekend, het is niet eens duidelijk in welk jaar hij geboren is. In India gaan ze uit van 563 voor Chr. maar in China en Japan wordt 949 voor Chr. genoemd als het jaar van zijn overlijden.
Boeddha was een tijdgenoot van Mahavira in India, Lao Tse in China en Socrates in Griekenland. Deze bijzondere periode in de ontwikkeling van het menselijk bewustzijn wordt wel ‘het axiale tijdperk’ genoemd. 

‘De Indiase Boeddha is zeer ernstig. Zijn lichaam is atletisch: hij heeft een grote borst en een zeer geslonken buik – helemaal geen buik. En als je de Chinese Boeddha ziet, is het precies het tegenovergestelde. Je vindt helemaal geen grote borstkas, die is helemaal verdwenen omdat de buik zo groot is. En je kunt zelfs in marmeren beelden zien dat de buik trilt van het lachen. Zijn gezicht is totaal anders, het is rond en geeft je het gevoel van een kind.


Japanse Boeddha

Het gezicht van de Indiase Boeddha is erg Romeins – het werd gemaakt nadat Alexander India had bezocht – het is Grieks en Romeins. Kijk nog eens naar een Indiaas Boeddhabeeld. De gelaatstrekken zijn niet Indiaas. Alexander en zijn schoonheid maakten zo’n indruk op de mensen dat ze Alexanders gezicht op Boeddha’s lichaam plaatsten.’

Osho, The Way of the Buddha Vol 2.


Boeddhabeeld uit Noord-India; Gupta Rijk, 6e eeuw na Chr.