Uniek filmpje over Rajneeshpuram

Satyam Joop is een gepensioneerde politieman die zijn werkzame leven bij de afdeling Technische Recherche heeft gewerkt. Hij was altijd al op zoek naar de ‘waarheid’, iets wat door de gesprekken met verdachten voor zijn werk ook op een andere manier diepgang kreeg.
Door het boek ‘Het Mosterdzaad’ kwam hij in aanraking met Osho en heeft hij in 1982, na een hele duidelijke droom, sannyas genomen. ‘Satyam’ betekent ‘waarheid’.
In 1983 ging hij naar Osho tijdens de 2e Annual World Celebration in Rajneeshpuram, Oregon, V.S. waar hij een uniek Super 8 filmpje geschoten heeft, dat nu beschikbaar is op Youtube.

Het geeft een impressie van het leven in de heuvels van Centraal Oregon, van de Muddy Ranch waar ooit een cowboyfilm met John Wayne in de hoofdrol werd opgenomen en dat nu omgetoverd was in een commune van honderden sannyasins die een festival hostten voor duizenden sannyasins van overal ter wereld.

Je ziet beelden van het vertrek in een vliegveld wachtkamer en een Pan Am 747, in alle schakeringen rood geklede sannyasins die hun maaltijd komen nemen in de Zorba the Buddha Cafetaria, gele schoolbussen met zwarte strepen van het Buddhafield Transport, die over het rode asfalt van de pas aangelegde wegen rijden, het tentenkamp waar alle festivalgangers onderdak kregen, de Dairy Farm waar koeien gemolken werden, de Truck Farm waar groente verbouwd werd, de Shopping Mall, de Krishnamurti Lake met de Gurdieff Dam.

Je ziet de zware machines die bij de aanleg van wegen werden bestuurd, vaak door vrouwen, het vliegveld met een Dakota DC 3 en een viermotorige Convair. De enorme open Buddha Hall waar de meditaties plaatsvonden en de feestelijke dagelijkse drive by waar Osho langs de rijen sannyasins reed. En tenslotte het afscheid en het vertrek in Greyhound bussen.

Een sfeertekening van een bijzondere tijd en een uniek experiment dat een beter lot verdiende dan bedreigd te worden door schietgrage rednecks en vervolgd te worden door de lokale en federale instanties van het Amerika van Ronald Reagan.

Youtube 17:27 min.