Tuinen om tot rust te komen

Je zou het zomaar een moderne zen tuin kunnen noemen, je voelt je één met de natuur. Piet Oudolf (1944) maakt parken en tuinen om tot rust te komen en te reflecteren op de natuur. Hij is een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect die sinds 1982 woont en werkt in Hummelo, in de Gelderse Achterhoek. Zijn inspiratiebronnen zijn de natuurlijke, inheemse plantengemeenschappen, kunst en de tijd (de seizoenen).

‘Maak je niet druk of je een wereldberoemd kunstenaar wordt of niet; dat is niet het belangrijkste. Maar creëer iets — een mooi lied, een beetje muziek, een dans, een schilderij, een tuin. En als de rozen bloeien… je kunt niet zeggen dat het leven een sleur is met zoveel rozen die bloeien. Een prachtig schilderij… je kunt niet zeggen dat het leven een sleur is, want dit schilderij is voor het eerst in de wereld gemaakt en voor het laatst. Niemand heeft het eerder gedaan, en niemand zal het nog een keer doen; alleen jij was in staat om het te doen. Geef uitdrukking aan je uniciteit in wat je ook doet. Geef uitdrukking aan je individualiteit.’

Osho, Beyond enlightenment # 16

Geluk vereist talenten, genialiteit, creativiteit. Alleen creatieve mensen zijn gelukkig. Laat dit diep in je hart zinken: alleen creatieve mensen zijn gelukkig. Geluk is een bijproduct van creativiteit. Creëer iets, en je zult gelukkig zijn. Creëer een tuin, laat de tuin bloeien, en iets in jou zal bloeien.

Osho, The Book of Wisdom # 20

De in Nederland te bezoeken tuinen zijn o.a: het Gustav Mahlerplein in Amsterdam, de paleistuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, de ingang van de botanische tuin van De Uithof in Utrecht, de Vlinderhof in het Máximapark in Vleuten-De Meern, de openbare tuin van het Reumaverpleeghuis in Rotterdam, en de museumtuinen van het Singer Museum in Laren en van het Museum Voorlinden in Wassenaar.