Trek jezelf volkomen terug

Osho: Het Boek der Geheimen – techniek 36. Trek jezelf volkomen terug.
Een andere kijktechniek: Kijk op een object, trek dan langzaam je blik ervan terug en trek dan langzaam je gedachten ervan terug. Dan.

Kijk naar een bloem, maar onthoud wat dat kijken betekent. Kijk! Denk niet. Als je denkt, is het geen kijken; dan heb je alles bedorven. Het moet een zuivere, eenvoudige blik zijn.

Kijk naar een bloem, een roos. Trek dan langzaam je blik ervan terug – heel langzaam. Laat het denken los, blijf kijken. Wanneer je nu voelt dat er geen gedachte is, eenvoudig de bloem er is in je mind, niets anders, beweeg dan nu je ogen er van weg. Langzaamaan wijkt de bloem terug, verdwijnt uit het zicht, maar het beeld blijft bij je. Het object is uit beeld geraakt; je hebt je blik teruggetrokken. Het beeld, de uiterlijke bloem, is er niet meer, maar het wordt gereflecteerd in je spiegel van bewustzijn. Daar is het! Trek dan langzaam je blik ervan terug en trek dan langzaam je gedachten ervan terug.
Trek dus allereerst je blik terug van het uiterlijke voorwerp. Dan blijft enkel het innerlijke beeld over, de gedachte van de roos. Trek nu ook die gedachte terug. Dit is heel moeilijk, maar als het eerste gedaan is zoals gezegd, is het niet zo moeilijk.

Sluit dan je ogen en precies zoals je je blik hebt teruggetrokken van het object, verwijder nu jezelf van het beeld, trek jezelf terug. Kijk er van binnen niet naar, voel enkel dat je ervan bent weggegaan en algauw gaat het beeld ook verdwijnen. Eerst verdwijnt het object en dan het beeld en Shiva zegt: Dan. Dan ben je alleen gebleven en daarin realiseer je jezelf, je komt tot de kern, je bent teruggeworpen naar de oorspronkelijke bron.
Dit is een hele goede meditatie. Neem een object maar laat het elke dag hetzelfde zijn zodat in je hetzelfde beeld is gecreëerd en je jezelf van hetzelfde verwijdert.

Beelden in tempels werden voor deze techniek gebruikt. Kijken naar het beeld van Mahavira of Boeddha of Rama of Krishna of ieder ander. Ernaar kijken, erop concentreren, de hele mind erop focussen zodat het een beeld van binnen wordt. Ogen terugtrekken van het beeld en ze dan sluiten en het beeld verwijderen, het volledig uitwissen. Dan ben je er in je totale alleenheid, in je totale zuiverheid, in je totale onschuld. Dat realiseren is vrijheid, dat realiseren is waarheid.

Verzameld en vertaald door Prem Abhay.