Transcendente Meditatie

Veel mensen komen naar me toe en zeggen dat ze ongelukkig zijn, en ze willen dat ik ze een meditatie geef. Dan zeg ik: eerst moet je begrijpen waarom je ongelukkig bent. En als je die grondoorzaken van je ongelukkig zijn niet wegneemt, kan ik je wel een meditatie geven, maar dat zal niet veel helpen — omdat de grondoorzaken daar blijven.
De man kan een goede, mooie danser geweest zijn, en nu zit hij in een kantoor, dossiers op te stapelen. Er is geen mogelijkheid om te dansen. De man kan genoten hebben van dansen onder de sterren, maar hij blijft gewoon een banksaldo opbouwen. En hij zegt dat hij ongelukkig is: ‘Geef me een meditatie.’ Dat kan ik hem geven! Maar wat gaat die meditatie doen? Wat wordt daarvan verwacht? Hij zal dezelfde man blijven: geld verzamelen, concurreren op de markt. Misschien kan de meditatie zo helpen: het kan hem wat meer ontspannen maken om die onzin nog beter te doen.


MERU-centrum in Vlodrop bij Roermond

Dat is wat TM doet met veel mensen in het Westen – en dat is de aantrekkingskracht van Transcendente Meditatie, want Maharishi Mahesh Yogi blijft maar zeggen: ‘Het zal je efficiënter maken in je werk, het zal je succesvoller maken. Als je een zakenman bent, zul je een succesvollere zakenman worden. Het zal je efficiëntie geven.’ En Amerikaanse mensen zijn bijna gek op efficiëntie. Je kunt alles verliezen, als je maar efficiënt bent. Vandaar de aantrekkingskracht.
Ja, het kan je wel helpen. Het kan je een beetje ontspannen — het is een kalmeringsmiddel. Door voortdurend een mantra te herhalen, door voortdurend een bepaald woord te herhalen, verandert het je hersenchemie. Het is een kalmeringsmiddel! Een geluid-kalmeringsmiddel. Het helpt je om je stress te verminderen zodat je morgen op de markt efficiënter kunt zijn, beter in staat bent om te concurreren — maar het verandert je niet. het is geen transformatie.

Osho: A Sudden Clash of Thunder # 7

 
De Beatles bij Maharishi

Onlangs nog schreef iemand mij: ‘U heeft zich tegen transcendente meditatie uitgesproken – en ik was van plan om naar Maharishi Mahesh Yogi te gaan om levitatie te leren. Nu kan ik niet een sprong in u gaan wagen, anders zal ik nooit kunnen opstijgen.’
Hij was erg gekwetst. Er was hem een fopspeen afgenomen. TM is een fopspeen, een pseudo-tiet: je kunt er op blijven zuigen en het houdt je gerustgesteld. Hij was erg gekwetst dat ik TM-mantra ‘een slaapliedje’ noemde. Ik kan het anders stellen: laten we elk slaapliedje een TM-mantra noemen, als je dat tevreden stelt.
En wat ga je doen? Zelfs als je levitatie leert, hoe gaat dat je groei helpen? Wees niet dwaas, laat je ten eerste niet misleiden. In de tweede plaats, stel dat je hebt leren opstijgen, dat je een meter boven de aarde kunt uitstijgen, wat ga je dan doen? Waarom die moeite doen? Je kunt een meter hoog in een stoel zitten! En ervan genieten! Zelfs als je zonder die stoel een meter hoog zit, hoe helpt dat spirituele groei?

Osho: The Revolution # 6 vraag 1

Maharishi Mahesh Yogi heeft een copyright op Transcendente Meditatie gezet en net daaronder staat in een klein cirkeltje TM geschreven — dat betekent handelsmerk! Al tienduizend jaar heeft het Oosten gemediteerd en niemand heeft een handelsmerk op meditaties gezet. En uiteindelijk is die Transcendente Meditatie noch transcendentaal noch meditatie… gewoon een handelsmerk.

Osho: Om Shanti Shanti Om # 26 vraag 1