Tina Turner

Tina Turner, inmiddels 81, zangeres en boeddhist, zegt in een artikel in Happinez: Alle problemen zijn kansen om te groeien. Zij werd wereldwijd bekend als de zangeres die als een dansende furie over het podium raasde. Ze ging door diepe dalen maar het chanten van mantra’s tilde haar naar een hoger plan. Die problemen waren voor haar ook kansen om een betere, gelukkiger versie van zichzelf te worden. Ze ervaarde dat je geestelijk sterk wordt als je jezelf  op spiritueel gebied traint, door bewustwordingsoefeningen, het zingen van mantra’s of door meditatie.

Osho over mantra’s
Als je welke mantra ook een tijd zingt, een naam van God of gewoon ‘Allah, Allah, Allah,’ werkt rustgevend. Herhaling van een enkel woord of een enkele mantra schept een zekere melodie in je mind – heel geruststellend, heel kalmerend. En een soort stilte wordt gevoeld, maar niet de ware vorm – want de klank van een mantra verandert gewoonweg de chemie van je mind. Geluid is chemie. Vandaar dat muziek je kan helpen om stil te worden. Bovendien, als een bepaald woord of een mantra voortdurend wordt herhaald, word je erdoor gehypnotiseerd. Het geheim van alle hypnose.
Je kijkt naar een vlam en je herhaalt de vlam via je ogen, een mantra door middel van je ogen. Of je kunt een mantra binnenin jezelf herhalen; dat is middels het oor, door het geluid.
Osho: Be Still and Know.

Tina was het ongewenste kind van ruziënde ouders die haar vaak achterlieten bij familieleden. Haar tweede partner was ontrouw, mishandelde en kleineerde haar. Ze raakte gedeprimeerd, murw geslagen, probeerde een eind aan haar leven te maken, wat mislukte. Later begon ze op advies boeddhistische mantra’s te chanten en het bleek de grote ommezwaai in haar leven. Ze merkte dat ze zich alleen al door de trillingen van de klanken beter ging voelen. Ze deed het aanvankelijk 5 minuten per dag en daarna steeds langer en dat opende iets in haar hart. Ze ging zien wat ze met haar leven wilde en hoe ze dat voor elkaar kon krijgen, ontdekte haar innerlijke kracht en ging zich herboren voelen. En ze ging ook ervaren dat alle mensen samen op deze planeet wonen en ging ook de goddelijkheid in de natuur beleven en iets zei haar dat ze een stukje van God in haar hart had.

Osho over inzicht
Een enkel inzicht en het verleden valt vanzelf weg. Enkel het heden is er dan. Leven betekent eenvoudig in het heden zijn. Er is geen andere manier. Het verleden is er niet meer en de toekomst is er nog niet; beide zijn niet-existentieel. En je aan iets daarvan vastklampen is dwaas. Maar ze blijven je exploiteren. Een enkel inzicht van in het heden zijn is in overeenstemming met dat wat is, volkomen vrij van gedachten, want enkel daardoor bestaan verleden en toekomst.
In een staat zijn van gedachteloos gewaarzijn verdwijnen verleden en toekomst. En in dat moment zit vrijheid. Het is satori, het is samadhi. Op dit pure moment is God overal. Laat die stilte diep in je hart doordringen, laat het je ademhaling worden, je pure wezen…
Osho: Philosophia Perennis Vol. II.

Tina’s inzicht dat ze de mogelijkheid had om zichzelf vanuit het diepste lijden naar het hoogste niveau te kunnen verheffen, was leven veranderend. Ze leerde steeds beter het gif van de lagere niveaus om te zetten in een medicijn. Bij haar werkte chanten het best, en daarnaast meditatie, maar ook yoga, hardlopen. ademhalingsoefeningen. Ze leerde begrijpen dat ze het ‘gif’ in haar leven kon omzetten tot ‘medicijn, ‘tot de positieve energie van geluk.

Osho over lijden
Lijden is een training want het is niet mogelijk om te volgroeien zonder lijden. Het is als vuur: het goud moet daar doorheen om puur te zijn. Daar gaat het bij bevrijding helemaal om: een volgroeid zijn, een groei zo ultiem dat enkel de puurheid, enkel de onschuld overblijft. Als je wilt weten wat verzadiging is, moet je honger kennen. Wil je weten wat diep dorst lessen is, moet je eerst dorst kennen. En om te weten wat licht is, moet je door een donkere nacht.
Het zijn geen tegengestelden; ze zijn complementair. Er is niets tegengesteld in de wereld, alles is complementair. Het materiële is er om het spirituele te kennen; de hel bestaat om de hemel te kennen.
Yoga zegt, deze wereld is als een training school. Leef het zo totaal dat je niet gedwongen wordt het opnieuw te leven. Dat betekent het als we zeggen dat een verlicht persoon nooit terugkomt – het is niet nodig. Hij heeft al het onderzoek doorgemaakt waarin het leven voorziet.
Osho: Yoga: The Alpha and the Omega Vol. V

Het spirituele pad, was Tina’s ervaring, ‘is nog belangrijker in tijden als deze, de pandemie, wanneer het kan voelen alsof we ons in een nooit eindigende winter bevinden. Maar ik weet dat ik de moeilijkste tijden van mijn leven heb doorstaan vanwege mijn spirituele oefeningen. Ook toen mijn zoon overleed en toen ik de afgelopen jaren met verschillende ziektes werd geconfronteerd. Heb geleerd hoe ik mezelf kan verheffen uit ongelukkige gevoelens. Ik ga dan sporten, mediteren, lezen, chanten, wandelen, zoek vrienden of familie op of doe een dutje en zet zo het negatieve om in iets positiefs.’

Een fragment uit haar spirituele boodschap genaamd ‘Beyond’:
Love grows and heals and renews when you trust.
Love inspires, empowers us to do great things, makes us a beter person to love. 
Love makes us feel safe and brings us closer to God.
When you go beyond that’s where  you find true love.
Keep singing – singing takes you beyond…

(Liefde groeit en heelt en vernieuwt als je vertrouwt.
Liefde inspireert, geeft ons de kracht om grootse dingen te doen, maakt ons een beter mens om lief te hebben. 
Liefde geeft ons een veilig gevoel en brengt ons dichter bij God.
Als je verder gaat dan is dat waar je ware liefde vindt.
Blijf zingen – zingen brengt je verder…)

Een bijdrage van Prem Abhay.