Taj Mahal

De Taj Mahal is door een groot keizer gebouwd, die over India regeerde, Shah Jahan. Misschien was India ten tijde van Shah Jahan wel vier keer zo groot, want zijn keizerrijk strekte zich ver uit voorbij de grenzen van het India van tegenwoordig. Afghanistan hoorde erbij, Birma hoorde erbij, Ceylon hoorde erbij. Shah Jahan’s rijk was zeker vier keer groter dan India vandaag de dag.


En hij maakte dit gedenkmonument voor zijn vrouw – dat was weer hetzelfde spelletje. Je zult verbaasd staan: het was niet uit liefde. Hij had vele vrouwen, Mumtaz Mahal was daar maar één van. Misschien kwam zij hem maar één keer per jaar tegen, want als je vierhonderd vrouwen hebt… En ik denk dat hij haar niet had herkend als hij haar plotseling op de markt was tegengekomen. Misschien heeft hij haar niet meer dan een half dozijn maal ontmoet in haar hele leven. Maar ze kwam te overlijden. Zij was de eerste van een heel leger van zijn vrouwen, dus besloot hij om een monument te maken wat het beste ter wereld zou zijn. Toen was hij vergeten… hoe zit het met zijn eigen monument?

Twintigduizend mensen hebben twintig jaar lang (1632-1652) aan één stuk gewerkt om de Taj Mahal te bouwen. Al de beste kunstenaars die met marmer konden werken werden, van overal van de bekende wereld vandaan, naar Agra gehaald. En toen de Taj Mahal af was… De Taj Mahal heet zo omdat de naam van de vrouw Mumtaz Mahal was. Vandaar Taj Mahal, het paleis van Taj. Hij noemde haar altijd liefkozend ‘Taj’. Toen begon hij zijn eigen monument te bouwen voordat hij kwam te sterven, want hij was er absoluut zeker van dat zijn zoon er niet zoveel energie en geld in zou stoppen.

Maar nu zat hij met een enorm probleem -hij besefte dat pas toen de Taj Mahal af was- dat ‘mijn monument moet beter zijn dan de Taj Mahal.’ Natuurlijk moet het monument van de man beter zijn dan die van de vrouw, het mannelijke superioriteitsgevoel is overal, maar het is dezelfde power trip. Dus aan de ene kant van de Yamuna rivier staat de Taj Mahal, die is van wit marmer. Hij begon een ander monument te bouwen aan de overkant van de rivier van zwart marmer, en die zou nog beter gaan worden dan de Taj Mahal. Het is maar half af, maar je kunt wel zien dat het beter zou zijn geworden als Shah Jahan was blijven leven om het af te maken. Hij overleed -hij was oud- en zijn zoon liet het hele project gewoon vallen, het was te kostbaar. 

Osho: From Unconsciousness to Consciousness #8 vraag 1.

Een bijdrage van Antar Marc.