Stressreacties

Een Canadese psychoanalyticus, Dr. Hans Selye, heeft zijn hele leven gewerkt aan slechts één probleem — stress. En hij is tot een aantal zeer diepgaande conclusies gekomen. Eén daarvan is dat stress niet altijd verkeerd is; het kan op mooie manieren gebruikt worden. Het is niet noodzakelijk negatief, maar als we denken dat het negatief is, dat het niet goed is, dan creëren we problemen. Stress op zich kan gebruikt worden als een opstapje, het kan een creatieve kracht worden. Maar over het algemeen is ons door de eeuwen heen geleerd dat stress slecht is, dat als je stress hebt, je bang wordt. En je angst maakt het nog meer stressvol; de situatie is er niet mee geholpen.

Alarm, weerstand, uitputting

Bijvoorbeeld, er is een situatie  en dat veroorzaakt stress. Zodra je voelt dat er een zekere spanning is, een zekere stress, word je bang dat dit niet zo zou moeten zijn:
‘Ik moet ontspannen.’
Nu, proberen te ontspannen zal niet helpen, omdat je niet kunt ontspannen; in feite zal proberen te ontspannen een nieuwe vorm van stress geven. De stress is er en je probeert te ontspannen en je kunt het niet, dan maak je het probleem nog ingewikkelder. Wanneer er stress is, gebruik die dan als creatieve energie. Accepteer het eerst; je hoeft er niet tegen te vechten. Accepteer het, dat is helemaal goed.
Het wil gewoon zeggen: ‘De situatie is niet goed, er gaat iets mis.’ Mm?
‘Je bent misschien een loser’… of zoiets.
Stress is gewoon een indicatie dat het lichaam zich opmaakt om ermee te vechten. Nu probeer je te ontspannen of je neemt pijnstillers of kalmerende middelen; je gaat tegen het lichaam in. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten tegen een bepaalde situatie, een bepaalde uitdaging die er is: geniet van de uitdaging!

Zelfs als je af en toe ‘s nachts niet kunt slapen, hoef je je geen zorgen te maken. Werk het uit, gebruik die energie die opkomt: loop op en neer, ga hardlopen, maak een lange wandeling, maak een plan wat je wilt doen, wat de mind wil doen. In plaats van te proberen om te gaan slapen, wat niet mogelijk is, gebruik de situatie op een creatieve manier. Het zegt gewoon dat het lichaam klaar is om te vechten met het probleem; dit is geen tijd om te ontspannen. Ontspanning kan later worden gedaan. 

In feite, als je je stress helemaal hebt geleefd, kom je vanzelf tot ontspanning; je kunt maar zo ver gaan, dan ontspant het lichaam zich automatisch. Als je halverwege wilt ontspannen, creëer je problemen; het lichaam kan zich niet halverwege ontspannen.
Het is bijna alsof een Olympische hardloper zich klaarmaakt, gewoon zitten wachten op het fluitje, het signaal, en hij zal weg zijn, hij zal gaan als de wind. Hij zit vol stress; dit is nu niet de tijd om te ontspannen. Als hij een kalmeringsmiddel neemt, kan hij de race wel op zijn buik schrijven. Of als hij zich ontspant en TM probeert te doen zal hij het helemaal verliezen. Hij moet zijn stress gebruiken: de stress is aan het koken, het verzamelt energie. Hij wordt steeds vitaler en krijgt meer potentieel. Nu moet hij op deze stress gaan zitten en ze gebruiken… als energie, als brandstof.

Selye heeft een nieuwe naam gegeven aan dit soort stress: hij noemt het ‘eustress’, zoals euforie; het is een positieve stress. Als de hardloper gerend heeft, valt hij in een diepe slaap; het probleem is opgelost. Nu is er geen probleem, de stress verdwijnt uit zichzelf.
Probeer dit dus ook: als er een stressvolle situatie is, ga dan niet flippen, word er niet bang van. Ga erin op, gebruik het om mee te vechten. Een mens heeft een enorme energie en hoe meer je die gebruikt, hoe meer je ervan hebt.

Osho, Don’t Bite My Finger, Look Where I’m Pointing # 9