Shopping meditatie

Winkelen kan leuk maar vermoeiend zijn. Wandelen in winkelcentra, winkelstraten en supermarkten, kijken naar alle mensen en producten, heeft een grote impact op ons.
We kunnen onszelf verliezen in de buitenwereld.

Als kunststudent liep ik mijn weg van huis naar de kunstacademie en terug door de winkelstraten van Arnhem.  Moe na een dag werken, waren de indrukken van al die visuele prikkels op mijn weg soms te veel. Ik verloor mezelf, mijn centrum, door te kijken naar de wereld van advertenties, etalages, mensen en producten.

    Winkelstraat Arnhem
Er was altijd veel uitgaande energie tot ik een truc vond:
Terwijl ik in deze omgeving van overbelaste visuele prikkels liep, begon ik ook op mijn ademhaling en lichaam te letten. Ik kon nog steeds de buitenwereld observeren, en door tegelijkertijd mijn innerlijke wereld te observeren, raakte ik niet uit mijn centrum of verstrooid. Op de een of andere manier werkte het na een tijdje! Niet alleen dat, ik begon meer van winkelen te genieten omdat het een kans werd om te groeien.

Dus, als je graag winkelt, of moet winkelen, let dan op je ademhaling tijdens het winkelen. Misschien vergeet of verlies je het bewustzijn voor een tijdje – maak je geen zorgen, het zal terugkomen.
Elke keer dat je je vreemd gaat voelen tijdens het winkelen, kan dat een gelegenheid zijn om je ademhaling te herinneren. Adem in… adem uit, adem in… adem uit, bij voorkeur adem door de neus, maar de belangrijkste focus ligt op het ritme van de adem. Gewoon bewust zijn van de adem die door je neus naar je longen gaat, en terug, en tegelijkertijd wandelen, kijkend naar de innerlijke en uiterlijke wereld.

Natuurlijk is het goed om na een uur te stoppen, te gaan zitten, iets te drinken, te ontspannen. Het is gemakkelijker om met deze winkelmeditatie te beginnen als je alleen bent. Praten met vrienden tijdens het winkelen en tegelijkertijd naar de ademhaling kijken is meestal voor gevorderde beoefenaars…..
En naar je mobiele telefoon kijken op hetzelfde moment is niet aan te raden!

Deze shopping meditatie is geschikt voor zowel mannen als vrouwen….
Veel plezier!

Antar Marc

Eerder verschenen in Osho News.