Satyam Shivam Sundaram

Satyam Shivam Sundaram: Truth Godliness Beauty.
Waarheid Goddelijkheid (Deugdzaamheid) Schoonheid.
‘De Waarheid is de ervaring, Goddelijkheid (Deugdzaamheid) is de actie die uit de ervaring voortkomt en Schoonheid is de bloei van de mens die de waarheid ervaren heeft. Deze drie zijn de ultieme werkelijkheid voor hen die op het mystieke pad zijn.’

‘Ik ben absoluut voor het individu. Ik kan iedere maatschappij, iedere religie, iedere beschaving, de hele geschiedenis van de mensheid, opofferen voor een enkel individu. Het individu is het meest waardevolle gebeuren, omdat het individu deel is van het bestaan. 

Je zult je angst moeten laten vallen. Zij is je opgelegd, zij is niet natuurlijk. Kijk naar elk klein kind: het accepteert zichzelf volkomen. Er is geen veroordeling, er is geen verlangen om iemand anders te zijn. Maar iedereen raakt als hij opgroeit het spoor bijster. Je moet moed verzamelen om weer bij jezelf terug te keren. De hele maatschappij wil je ervan weerhouden; je zult veracht worden.
Maar het is veel beter om door de hele wereld veroordeeld te worden dan ongelukkig te blijven, onecht en vals en het leven van iemand anders te leiden.’    Osho

Voor Osho is alle verandering individueel. Er is geen ‘maatschappij’ om te veranderen – het kan alleen gebeuren met een ieder van ons, één voor één. Dus, ongeacht het onderwerp van het boek, is de draad die door al Osho’s woorden heen loopt als een liefdeslied dat we plotseling, op mysterieuze wijze, horen, precies op het juiste moment. En vreemd genoeg, het maakt niet uit waarnaar de woorden lijken te verwijzen, ze verwijzen werkelijk naar ons.
En dit is geen gewoon liefdeslied: het is meer een uitnodiging om ons hart te openen om iets voorbij de woorden, voorbij het hart te horen…. een stilte voorbij alle begrip. Daar waar we allen behoren.

De maatschappij zal jou niet respecteren, maar dat doe jij wel ten opzichte van jezelf? Dom zijn is niet moeilijk. Je sluit gewoon je ogen en je doet wat anderen zeggen. En dan gebeuren er zulke dingen:
Paddy was pas geleden lid geworden van de plaatselijke club voor parachute springen en hij was omhoog gegaan voor zijn eerste sprong. Alles verliep prima totdat het Paddy’s beurt was om te springen.
‘Wacht even,’ schreeuwde de instructeur, ‘je hebt geen parachute!’
‘Oh, dat geeft niets,’ antwoordde Paddy, ‘we zijn toch alleen maar aan het oefenen?’

Satyam Shivam Sundaram is bij de buitenlandse boekhandel te bestellen en als audiobook.

Boekbespreking van Donna van der Steeg.