Sannyas namen

In India gaf ik altijd nieuwe namen omdat namen in andere talen meestal nietszeggend of dwaas zijn. Dus gaf ik betekenisvolle namen aan mensen. Van over de hele wereld kwamen er mensen en ik gaf hen betekenisvolle namen die een zekere betekenis voor hen kunnen hebben, een zekere verwantschap met hun persoonlijkheid, een zekere boodschap voor hun toekomstige groei. Als ik een persoon zag, die erg verdrietig was, een lang gezicht had, veel frustraties en teleurstellingen met zich meedroeg, en uit die frustraties en teleurstellingen is hij naar mij gekomen, maar die lange schaduw is nog steeds bij hem, dan zal ik hem iets geven dat precies het tegenovergestelde is van wat hij tot nu toe heeft gedaan, omdat ik wil dat hij ophoudt met zijn verleden.

Bijvoorbeeld, ik kan hem Ananda Prem noemen. Ananda betekent gelukzaligheid, Prem betekent liefde. Een gelukzalige liefhebbende persoonlijkheid, dat is zijn doel. En laat al dit verdriet en al deze frustratie vallen. Wat voorbij is, is voorbij; nu kan er niets meer aan gedaan worden. Er kan maar één ding aan gedaan worden: je kunt het laten vallen. En je kunt opnieuw beginnen. De nieuwe naam is gewoon symbolisch voor een nieuwe geboorte. Als je geboren wordt, kom je zonder naam. Dan wordt je naam je gegeven. Sannyas moet een nieuwe geboorte zijn. Dus symbolisch geeft de nieuwe naam aan dat de oude persoon dood is en dat je vanaf dit moment een nieuwe manier van leven moet gaan leiden.

Ik heb duizenden namen gegeven. Nu geef ik zelf geen sannyas meer. Maar sannyasins die al lang bij mij zijn en die perfect in staat zijn om de mind van de man, de persoonlijkheid van de man te lezen, zij geven sannyas. En ik heb zoveel namen gegeven dat ze uit al die namen wel kunnen vinden welke naam geschikt zal zijn, want elk soort persoon en elk soort mind heb ik in sannyas ingewijd. Dus ze hoeven zich niet druk te maken over nieuwe namen. Ik heb duizenden namen gegeven; ze hebben de hele lijst en ze kunnen die vinden en uitwerken.

Osho, The Last Testament Vol 2 # 24

Zie: Lijst van sannyas namen.