Samen op aarde

Lieve mensen, familie en vrienden,
Dank voor alle goede wensen. Samen op aarde. 
In gezondheid en geluk, in vrede en harmonie met elkaar. 
Dat wensen we elkaar graag toe nu we het nieuwe jaar 2023 ingaan.

Alleen aan elkaar? Daar willen wij graag iets aan toevoegen. In onze steeds veranderende wereld wordt onze blik breder.  En ons hart gaat uit uit naar alle leven op aarde, ook naar alle dieren en de planten met wie we samen leven. We zijn van hen afhankelijk en zij van ons. Deze wisselwerking kunnen we vieren.
Vrede op aarde voor alles wat leeft en adem heeft. 

‘T is the season to be jolly.’ Het is een tijd van ontvangen en schenken, van vrijgevigheid. Dus geven we elkaar cadeautjes en zijn blij met wat we krijgen. We hebben nagedacht over welk cadeautje we willen geven en het is een boekje geworden. 50 tekeningen en tekstjes die gaan over het wel en wee van onze planeet. 

Dat is een breed thema, dus nu even ter introductie: het gaat over onze manier van leven in het ‘antropoceen’. Nu wij mensen (antropos) de baas geworden zijn op aarde komt steeds meer de vraag naar boven: hoe gaan wij met de aarde om?
De impact is enorm en dat ontdekken we dagelijks. Gevolg is dat we onze systemen waaraan we zo gewend waren moeten aanpassen. We zitten in een diepe transitie op technisch, economisch, politiek en sociaal niveau. Dit geeft vaak een crisisgevoel.

Hierover worden we dagelijks geïnformeerd in de ‘mainstream’ en de sociale media. Maar een onderbelicht thema is het gegeven dat hiervoor ook een verandering van bewustzijn nodig is.  
De crisis geeft ons de kans een bewustzijnssprong te maken en te herkennen dat we deel uitmaken van een wonderlijk, dynamisch, bijna goddelijk levensweb. Wetenschappers, kunstenaars en mystici gidsen ons hierin. En het is voor ieder van ons hier en nu, in ons hart en de eigen omgeving ervaarbaar.  

Toen ik dit op het spoor kwam, ben ik hierover gaan tekenen en schrijven.
Het resultaat is bijgaand boekje ‘Samen op aarde’.
Heb je interesse? Klik dan op: Samen op aarde

Samen op aarde? Daar gaan we voor.
Hartelijke groet, ook namens Dorith,
Ojas