Rudolf Steiner

Rudolf Joseph Lorenz Steiner (25 februari 1861 – 30 maart 1925) was een Oostenrijkse esotericus, schrijver, architect, filosoof en pedagoog. Hij is bekend geworden als grondlegger van de antroposofie en zijn praktische toepassingen, zoals de Vrije Scholen in Nederland (in Duitsland bekend onder de naam Waldorfschule), euritmie, de antroposofische geneeswijze, de heilpedagogie en de biologisch-dynamische landbouw. Ook was hij betrokken bij de oprichting van het kerkgenootschap De Christengemeenschap.

   Rudolf Steiner

Rudolf Steiner was een grote mind, maar let wel, ik zeg ‘een grote mind’, en mind als zodanig heeft niets te maken met religie. Hij was enorm getalenteerd. In feite is het heel zeldzaam om een andere mind te vinden die te vergelijken is met Rudolf Steiner. Hij was zo getalenteerd in zoveel richtingen en dimensies dat het bijna bovenmenselijk lijkt: een groot logisch denker, een groot filosoof, een groot architect, een groot opvoeder, enzovoort, enzovoort. En wat hij ook aanraakte, hij bracht hele nieuwe ideeën op dat gebied. Overal waar hij zijn blik wendde, creëerde hij nieuwe denkpatronen. Hij was een groot man, een grote mind, maar mind als zodanig, klein of groot, heeft niets te maken met religie.

Religie komt voort uit no-mind. Religie is geen talent, het is je natuur. Als je een groot schilder wilt zijn, moet je talent hebben; als je een groot dichter wilt zijn, moet je talent hebben; als je een wetenschapper wilt zijn, natuurlijk, moet je talent hebben; maar als je religieus wilt zijn, is er geen speciaal talent nodig. Iedereen, klein of groot, die bereid is zijn mind te laten vallen, komt in de dimensie van het goddelijke. En natuurlijk vinden grote getalenteerde mannen het heel moeilijk om hun mind te laten vallen; zij hebben er meer in geïnvesteerd. Voor een gewone man die geen talent heeft, is het heel gemakkelijk om de mind te laten vallen. Zelfs dan lijkt het heel moeilijk. Hij heeft niets te verliezen; toch blijft hij zich eraan vastklampen. Natuurlijk wordt de moeilijkheid verveelvoudigd wanneer je een getalenteerde mind hebt, wanneer je een genie bent. Dan zit je hele ego geïnvesteerd in je mind. Je kunt het niet laten vallen.

Rudolph Steiner heeft een nieuwe beweging gesticht, de antroposofie, tegen de theosofie. Aanvankelijk was hij theosoof, maar toen begon zijn ego te vechten tegen andere ego’s in de beweging. Hij wilde de leider, de allerhoogste worden van de theosofische beweging in de wereld, de wereldleider. Dat was niet mogelijk; er waren vele andere ego’s. En het grootste probleem kwam van J. Krishnamurti, die helemaal geen ego is. En natuurlijk dachten theosofen meer en meer in de richting van Krishnamurti. Hij werd geleidelijk aan de messias. Dat gaf problemen in Rudolph Steiner’s mind. Hij brak met de beweging. Heel de Duitse afdeling van de theosofie brak met hem. Hij was echt een zeer, zeer overtuigend redenaar, een overtuigend schrijver; hij overtuigde mensen. Hij vernietigde de theosofie grondig, hij verdeelde haar. En sindsdien kon de theosofie nooit meer heel en gezond worden.

Rudolph Steiner heeft een aantrekkingskracht op de Westerse mind, en dat is het gevaar — want de Westerse mind is in wezen logica-georiënteerd: rede, denken, logos. Hij spreekt erover, en hij zegt: ‘Dit is de weg voor de Westerse mind.’ Nee, Oosters of Westers, mind is mind; en de weg is no-mind. Als je Oosters bent, zul je de Oosterse mind moeten laten vallen. Als je Westers bent, zul je de Westerse mind moeten laten vallen. Om tot meditatie over te gaan, moet je de mind als zodanig laten vallen. Als je een Christen bent, zul je een Christelijke mind moeten laten vallen. Als je een Hindoe bent, zul je de Hindoe mind moeten laten vallen. Meditatie heeft niets te maken met Christelijk, Hindoeïstisch, Oosters, Westers, Indiaas of Duits.

Osho, The Alpha and the Omega, Vol 10 # 6 vraag 1