Religieuze kuddes

In haar strijd tegen de Amerikaanse overheid in Oregon heeft Sheela begin jaren 80 van de beweging rond Osho een religie proberen te maken, het ‘Rajneeshisme’. Toen Osho na 3 jaar stilte weer begon te spreken heeft hij daar korte metten mee gemaakt.
Op een vraag van de pers in Mumbai of het Rajneeshisme de wereld opnieuw zal gaan omvatten in zijn kudde zegt Osho:

Er is nooit zoiets als het Rajneeshisme geweest en het zal er ook nooit zijn. Ik ben de vijand van ‘ismes’. Het zijn deze ‘ismes’ die de wereld kapotgemaakt hebben. Wat is de islam tenslotte? Wat is het christendom tenslotte? Wat is het jainisme tenslotte? Dat zijn allemaal pogingen van bepaalde mensen om de hele wereld in hun kudde op te nemen. Die zijn allemaal mislukt en door hun mislukking hebben ze de hele wereld in vuiligheid gedompeld.
Zo’n zonde ben ik niet van plan om te begaan. Ik wil de hele wereld niet in mijn kudde omvatten. Ik wil dat de wereld mij in zijn kudde omvat: dat ze mijn naam vergeet, mijn adres vergeet en zichzelf herinnert. Ik wil geen enkele religie achter mij laten.

Ik heb alleen één verzoek aan hen die van me houden -en dat zal het enige bewijs van hun liefde zijn- dat ze me vergeven en voor altijd vergeten. Ja, als er al enige waarheid door mij tot stand is gekomen, drink ervan zoveel je hartje begeert. Maar die waarheid is niet de mijne, waarheid is van niemand, waarheid is alleen van zichzelf. Er zit geen etiket op, het heeft geen bijvoeglijk naamwoord. Daarom wil ik gewoon oplossen, opgaan en op zo’n manier verdwijnen dat er helemaal geen voetstappen van mij op de aarde achterblijven om te volgen. Zoals vogels door de lucht vliegen zonder voetsporen achter te laten, zo wil ik evenmin voetstappen achterlaten.
Ik wil dat de mensheid van waarheid houdt, van liefde houdt, van mededogen houdt, van meditatie houdt, van zichzelf houdt. Gisteren was ik er niet, morgen ben ik er weer niet. Maak geen standbeeld van dit skelet.

En ik wil niemand onder invloed van mij brengen. In dit verband wil ik ook zeggen dat al diegenen ter wereld die moeite doen om mensen hun volgeling te laten worden, hen op willen nemen in hun kudde, geen goede mensen zijn. Dat zijn egoïsten. Ze willen dat de piek van hun egoïsme hoger en hoger wordt. Ze willen de sterren in de hemel aanraken door op jouw schouders te gaan staan.
Ik wil op zo’n manier verdwijnen dat het is alsof ik nooit bestaan heb en alleen dat overblijft wat er altijd was, er altijd is en er altijd zal zijn. Ga maar bij die kudde.
Wat heeft dat allemaal met mij te maken? Wat heb ik voor waarde?

Osho: Phir Amrit Ki Bund Pari, Talk #4, 04 August 1986 AM, at ‘Sumila’, Juhu, Mumbai; a press interview.