Religie gaat altijd over in moraliteit. Moraliteit is dode religie. Religie is levende moraliteit. Ze ontmoeten elkaar nooit, ze kunnen elkaar niet ontmoeten. omdat leven en dood elkaar nooit ontmoeten, licht en duisternis elkaar nooit ontmoeten. Maar het probleem is dat ze erg op elkaar lijken – het lijk lijkt erg op de levende man. Alles is net als toen de man nog leefde: hetzelfde gezicht, dezelfde ogen, dezelfde neus, het haar, het lichaam. Slechts één ding ontbreekt, en dat ene ding is onzichtbaar.
Het leven ontbreekt, maar het leven is niet tastbaar en niet zichtbaar. Dus als een man dood is, ziet hij eruit alsof hij nog leeft. En met het probleem van de moraal, wordt het nog ingewikkelder.
Moraliteit lijkt precies op religie, maar is het niet. Het is een lijk: het stinkt naar de dood. Religie is jeugd, religie is frisheid — de frisheid van de bloemen en de frisheid van de ochtenddauw. Religie is pracht — de pracht van de sterren, van het leven, van het bestaan zelf. Wanneer religie er is, is er helemaal geen moraliteit en is de persoon moreel. Maar er is geen moraliteit; er is geen idee van wat moraliteit is. Het is gewoon natuurlijk; het volgt je zoals je schaduw je volgt. Je hoeft je schaduw niet te dragen, je hoeft niet na te denken over je schaduw. Je hoeft niet steeds achterom te kijken om te zien of je schaduw je nog steeds volgt of niet. Hij volgt je.
Osho: I Say unto You, Vol 2, # 1
Voorbij oordelen over goed en slecht gaan is de weg van waakzaamheid. En het is door waakzaamheid dat transformaties plaatsvinden. Dit is het verschil tussen moraliteit en religie. Moraliteit zegt: ‘Kies het juiste en verwerp het verkeerde. Kies het goede en verwerp het slechte.’ Religie zegt: ‘Kijk gewoon naar beide. Kies helemaal niet. Blijf in een keuze-loos bewustzijn.’
Religie is heel anders dan moraliteit. Moraliteit is heel gewoon, alledaags, middelmatig; moraliteit kan je niet naar het ultieme brengen, het is niet de weg van het goddelijke. Moraliteit is slechts een sociale strategie. Daarom is iets goed in de ene maatschappij en is hetzelfde in een andere maatschappij verkeerd; het ene wordt goed geacht in India en hetzelfde wordt slecht geacht in Japan. Iets wordt vandaag goed gevonden en kan morgen verkeerd zijn. Moraliteit is een sociaal bijprodukt, het is een sociale strategie om te controleren. Het is de politieagent in je, de rechter in je – het is een truc van de maatschappij om je te hypnotiseren volgens bepaalde opvattingen die de maatschappij aan mensen wil opdringen.
Osho: The Dhammapada, Vol 4, # 1