Psychiatrie en meditatie

Tao: The  Pathless Path, serie 2 #8, Harmony in Conflict.
Over Madness en Dynamic Meditation.

Iemand stelt de vraag aan Osho: hoe moet je een Taoïstisch psychotherapeut zijn binnen een zeer Confucius-gerichte psychiatrische inrichting? In other words: how to be a nut healer instead of a nut cracker?
Osho: ‘Psychiatrische instellingen moeten geen ‘gekkenhuizen’ genoemd worden. Het zouden huizen moeten zijn om verschillende soorten mensen, met respect, te helpen. Zie jezelf niet als dokter. Zie jezelf als vriend. Zie jezelf niet als hoger dan de patiënt. Je bent niet iemand om iets voor te schrijven. Je moet alleen de persoon begrijpen en hem helpen om tot meer bewustzijn te komen.
Veel dingen kunnen behulpzaam zijn. Muziek zal beter helpen dan medicijnen. Meditatie zal ongelofelijk veel meer helpen dan wat ook en in het bijzonder zal de dynamische meditatie tot hulp zijn. Help hem gewoon bij zijn catharsis. Hij heeft veel rotzooi in zijn hart verzameld die hij er nergens uit heeft mogen gooien. Help hem om die eruit te gooien. Onderdruk hem niet langer meer. Zijn familie heeft hem onderdrukt, zijn maatschappij heeft hem onderdrukt, nu kan jij tenminste helpen.


Wat ik de ‘dynamische methodes van meditatie’ noem, kan van geweldig veel waarde voor de toekomstige psychiatrie zijn. Help hem zijn gekte naar buiten te brengen, wat hij ook voelt. Als hij wil schreeuwen, laat hem dat doen. Laat hem zich niet schuldig voelen dat hij iets verkeerds doet. Dat is helemaal in orde. Er is niets verkeerds aan schreeuwen, hij heeft het misschien sinds zijn kindertijd nodig gehad. Hij wil schreeuwen, schreeuwen en nog eens schreeuwen. Nu is de schreeuw een te grote last voor hem geworden. Hij moet eruit. Laat hem schreeuwen, laat hem huilen en wenen. Laat hem over de grond rollen.
Geleidelijk aan zul je alle heftigheid zien verdwijnen. Langzamerhand zal hij afkoelen, zal hij rustig worden. Geef hem dan stille meditatie-methodes: za-zen, vipassana en andere methodes. Geef hem eerst cathartische methodes, dan stille methodes. Deze twee dingen. Wees respectvol. Wees hem van dienst. Behandel hem niet – en dan zul je hem juist kunnen behandelen.’