Passieve meditatietechnieken

Bevind je je in een situatie waarin je geen actieve meditaties kunt doen?
Hier zijn twee eenvoudige en toch effectieve methodes. 

1. Let op je ademhaling
Letten op de ademhaling kun je overal doen, elk moment, zelfs al heb je slechts een paar minuten de tijd. Je kunt gewoon kijken naar het op en neer gaan van je borst of je buik, als de adem binnenkomt en naar buiten gaat … of probeer deze versie:

Stap 1: Let op de inademing
Sluit je ogen en begin met het waarnemen van je ademhaling: eerst de inademing, vanaf het punt waar het je neusgaten binnenkomt, en naar beneden tot in je longen.

Stap 2: Let op de pauze die volgt
Aan het eind van de inademing is er een pauze, voordat de uitademing begint. Dit is van grote betekenis. Kijk naar die pauze.

Stap 3: Let op de uitademing
Wees je bewust van de uitademing.

Stap 4: Let op de pauze die volgt
Aan het eind van de uitademing is er een tweede pauze: kijk naar die pauze. Volg deze vier stappen twee of drie keer – gewoon kijken naar de cirkel van ademhaling, zonder het op wat voor manier ook te veranderen, alleen maar naar het natuurlijke ritme kijken.

Stap 5: Het tellen van de inademingen
 Begin nu met tellen: Inademing – tel 1 (tel de uitademing niet), inademing – 2, en zo voort, tot 10. Tel dan terug van 10 naar 1. Het kan gebeuren dat je vergeet op de ademhaling te letten of je telt verder dan 10. Begin dan opnieuw bij 1.

‘Je moet de volgende twee dingen onthouden: vooral het waarnemen van de pauzes aan de boven- en onderkant. De ervaring van die pauze ben jij, je innerlijke bron, je wezen. En ten tweede: ga door met tellen, maar niet verder dan 10; en terug naar 1; en tel alleen de inademing.
Deze dingen helpen het bewustzijn. Je moet wel bewust zijn anders ga je de uitademing tellen, of tel je verder dan 10.
Als je geniet van deze meditatie, ga er mee door. Het is van grote waarde.’    Osho

Meer: Passieve meditatietechnieken

Bron: osho.com